A+ A A-

KONTINUIRAN NAPREDAK U PARISKOM MEKTEBU

     Osnova u radu svakoga džemata i imama u njemu je mekteb. O mektebu se pisalo, naširoko i nadugo, izučavale i preporučivale najbolje metode, što je svakako od velike pomoći muallimima u radu.

     No, svaki mekteb ima i svoje specifičnosti, a u dijaspori je to posebno izraženo. Pokušat ću u nekoliko redaka napraviti prikaz kako je to mekteb džemata Paris zadnje tri godine napredovao. Od petnaest do osamdeset polaznika je prilično težak i naporan put, ali Allahovom dželle šanuhu voljom i radom Džematskog odbora i imama rezultat nije izostao.

park_asterik

Zajedniči izlet polaznika mekteba, imama i džematlija 

     Niz je pozitivnih faktora koji su djecu motivirali da redovno dolaze u džamiju. Za nepune tri godine kroz mekteb je prošlo više od stotinu djece. Šesnaest polaznika je osposobljeno za učenje Kurani-kerima. Dvadeset polaznika uči kur'ansko pismo (sufaru), a ostali pripreme za namaz.

     Polaznici mekteba će ovu godinu pamtiti po mnogo čemu lijepom u našem džematu. Prvo, kolektivnim nastupom na sijelu džemata za vrijeme Ramazanskog bajrama, drugo, gostovanjem hora El-Feth iz Hadžića za vrijeme Kurban-bajramskog sijela, koji su izveli nekoliko lijepih ilahija i kasida.

     Gostovanje hora El-Fatih, bio nam je povod da sami u džematu oformimo Mektebski hor koji je prvo izveo program mevluda u našem džematu, a zatim su na poziv Zajednice sandžačke dijaspore nastupili na manifestaciji ‘Jedinstvo Bošnjaka Sandžak-Bosna' u Hanoveru.

hor_sa_imamom

Imam i njegov hor 

     Želim istaći imena dvanaestero polaznika mekteba, a to su: Dželmo Arnesa i Mujović Elmina kao solisti, te Mujović Eldina, Mujović Dinela, Hadrović Celina, Hadrović Alicija i muški dio hora Huzejrović Aldin, Papić Ahmedin, Ličina Demir, Ličina Semir, Kuratanović Alija i Spahić Belmin.

     Posebnim spektaklom u Parku Asteriks, u kojem je 65 pripadnika džemata Paris i mekteba bilo prisutno, i time smo zaokuružili ovu godinu i kolektivni rad sa djecom. Učvrstili smo njihovu ljubav prema mektebu, džamiji i džematu.

zenski_hor

  muski_hor

Ženski i muški dio mektebskog hora

       Koristim priliku da kao imam izrazim posebnu zahvalnost Džematskom odboru na razumijevanju i finansiranju polovine ukupnih troškova boravka u Parku.

Imam džemata Paris

Harun ef. Hodžić