A+ A A-

ODRŽANO MEKTEPSKO TAKMIČENJE NA NIVOU MUFTIJSTVA BANJALUČKOG

     U prostorijama mekteba u Bosanskoj Dubici 18. maja ove godine, održano je mektepsko takmičenje na nivou Muftijstva banjalučkog. Na ovom takmičenju učešće su uzela sva djeca, koja su bila najuspješnija iz disciplina testa općeg znanja, kiraeta mlađi i stariji uzrast iz svih deset medžlisa koji pripadaju Muftijstvu banjalučkom.

     Prvi dio takmičenja sastojao se iz pisanja testova iz oblasti akaida, ibadata, ahlaka i povijesti islama. Nakon toga se pristupilo takmičenju iz kiraeta. Nakon pokazanog znanja i iz te oblasti, komisija je dala svoju ocjenu te predala rezultate supervizoru da ih saopošti nakon revijalnog programa u kojem su polaznici mektebske nastave pokazali šta znaju i umiju. Proglašavanje pobjednika je zasigurno jedan od najuzbudljivijih momenata na svakom takmičenju pa tako i na ovom.    b.dubica-takmicenje1

     Na osnovu poena osvojenih na takmičenju iz testa općeg znanja nejuspješnija je bila Avdić Amina iz Medžlisa IZ-e Ključ ( muallim Dursum ef. Dervišević ). Iz discipline kiraet I grupa, najuspješnija je bila Habibović Selmina iz Medžlisa IZ-e Mrkonjić Grad ( muallim Emin ef. Koluh ) dok je iz kiraeta II grupa najuspješnija je bila Dervišević Amina iz Medžlisa IZ-e Ključ ( muallim Dursum ef. Dervišević ) Navedeni pobjednici ostvarli su pravo učešća na takmičenju na nivou Rijaseta IZ u BiH.

     Isto tako vjerskoprosvjetna komisija pri Muftijstvu banjalučkom ocijenila je najopremljeniji mekteb na području Muftijstva banjalučkog, mekteb u Medžlisu IZ- Bos. Dubica i pohvalila učenicu tog mekteba Krivdić Amiru.

     Takmičari su nagrađeni vrijednim novčanim nagradama i knjigama koje je obezbijedilo Muftijstvo banjalučko. Pored toga svakom učesniku i gostu, koji je došao taj dan, uručen je poklon, a koji je obezbijedio Medžlis IZ- Bos. Dubica.

b.dubica-takmicenje2

     Bitno je istaći da su na ovom takmičenju bili prisutni brojni gosti a među njima i prof. dr. Ismet Smajlović koji nije krio zadovoljstvo na uspješnoj organizaciji ovog takmičenja. Ispred Muftijstva banjalučkog takmičenje su vodili Mersudin ef. Hodžić i h. Kasim Mujčić te h. Fikret ef. Čelenka koji se i obratio svim prisutnim u ime Muftije banjalučkog, prof. Edhem ef. Čamdžića.

     Velika zahvalnost na odličnom gostoprimstvu i organizaciji ovog takmičenja svakako pripada glavnim akterima Medžlisa IZ-e Bos. Dubica, h. Safet ef. Beganoviću, glavnom imamu, h. Omeru Veladžiću, predsjedniku Medžlisa te Mirzi ef. Abazoviću.

     Svakako ovo takmičenje treba podržati i svaki džemat i imam treba da doprinese njegovom daljem održavanju.

SENAD REKIĆ