A+ A A-

KVIZ STAZAMA RESULULLAHA

     U sklopu  manifestacije 'Dani Karađoz-begove medrese', ova odgojno-obrazovna ustanova je 24. aprila 2008. godine u Centru 'Kralj Fahd,' mostarskoj publici priredila još jedan zanimljiv sadržaj. U pitanju je finale kviza 'Stazama Resulullaha', koji Karađoz-begova medresa već treću godinu zaredom priređuje, a sve u cilju podsjećanja na život i djelo Allahovog miljenika-Muhammeda a.s. Tako se njegovim stazama, svake godine, iznova vraćaju i njima koračaju učenici osnovnih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona.

stazama Resulullaha

       Ove godine učešće u kvizu uzele su 22 škole našeg kantona. Za razliku od prošlih godina, ovogodišnji kviz imao je jak odjek i zainteresiranost od strane učenika osnovnih škola, koji su željeli potvrditi da su na stazama Resulullaha, što se moglo i vidjeti, na osnovu pokazanog znanja. U finalu kviza našle su se četiri škole: Prva osnovna škola Stolac, Druga osnovna škola Mostar, Osnovna škola Vrapčići i Osnovna škola 'Ivan Mažuranić' iz Duvna. Stazama Resulullaha, najprije, su nas poveli voditelji kviza, ovogodišnji maturanti Karađoz-begove medrese, Emina Emšo i Jasmin Ahmić, a potom nastavili takmičari-finalisti, svojim znanjem.

       Predstavnici sve četiri škole finalistice pokazali su zavidno znanje u finalu kviza, i do samog kraja bilo je neizvjesno. No, ipak, za pobjednike ovogodišnjeg kviza 'Stazama Resulullaha' proglašeni su predstavnici Druge osnovne škola Mostar, zasluženo. Pobjedničku ekipu činili su učenici: Selma Isić, Edina Behram i Adnan Šarančić. Drugo mjesto zauzeli su učenici Prve osnovne škole Stolac, treći su bili učenici Osnovne škole 'Ivan Mažuranić,' dok su četvrto mjesto zauzeli učenici Osnovne škole iz Vrapčića. Svoju školu kroz video zapis, odnosno, izvođenje ilahija i kasida, predstavili su učenici Osnovne škole 'Ivan Mažuranić' i Osnovne škole Vrapčići. Izvedbama ilahija o medresi Karađoz-bega i njegovim softama u finalu kviza učešće je uzeo i Hor učenika Karađoz-begove medrese.

     Prije samog proglašenja pobjednika, mnogobrojnoj publici obratili su se direktor Karađoz-begove medrese Šefko ef. Tinjak i razrednica ovogodišnjih maturanata prof. Jasmina Demirović. Direktor najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini je u svom kratkom obraćanju poručio: 'Najvažnije je da su se učenici osnovnih škola družili sa drugim učenicima, osnovcima tokom ovoga kviza. I treba da im ovaj kviz bude razlogom da i dalje sa drugim učenicima, svojim vršnjacima, ostanu u kontaktu. Svima želim svako dobro, a pobjednicima čestitam. Prof. Demirović je govorila ispred 363. generacije maturanata, i u svom nadahnutom kazivanju naglasila: 'Imamo šansu kroz ovaj kviz pokazati kako učiti o našoj vjeri i  našem nacionalnom obilježju...,' te podvukla da je ovo ' deseta jubilarna generacija maturanata od reaktiviranja Karađoz-begove medrese.' Veliki trud i vrijeme uložili su, za pripreme kviza, mnogi učenici medrese, kao i profesori ove škole, ujedno i članovi žirija: Seid ef. Eminović, kurra-hafiz Armin Abaza i prof. Bosanskog jezika i književnosti Harun Macić. Inače, Armin i Harun, svršenici su Karađoz-begove medrese, a sada i profesori u istoj.

Meadin Mrndžić