A+ A A-

U KELNU SVEČANO OTVOREN BOSANSKI ISLAMSKI KULTURNI CENTAR

     U prisustvu nekoliko hiljada muslimana iz Kelna, susjednih gradova i džemata iz cijele Njemačke i susjednih država: Belgije, Holandije, Luxemburga i Francuske, u nedjelju 11. maja 2008. godine u Kelnu, svečano je otvoren Bosanski islamski kulturni centar „Gazi Husrevbeg", jedan od najvećih i najljepših islamskih centara Bošnjaka u zapadnoj Evropi.

     Vrijednost objekta se procjenjuje na oko 3 miliona eura, na površini od 3350 m2  u čijem se sastavu nalaze: stambeno poslovna zgrada, džamija, velika i mala sala za razne svečanosti, biroi, učionica i kafeterija.

Keln.Centar2

     Među gostima, pored velikog broja imama i predsjednika džematskih odbora,bili su i predsjednici krovnih islamskih organizacija muslimana Njemačke: dr. Ayub Köhler -Zentralrat der Muslime, Ali Kizilkaya - Koordinierungsrats der Muslime i Islamrat. Oni su istakli potrebu aktivnijeg uključivanja muslimana Bošnjaka u procese međureligijskog dijaloga i pregovora sa državnim institucijama Njemačke radi priznavanja islama i uvođenja islamske vjeronauke u škole.

     Predsjednik džematskog odbora Hasib Šahović je u svome ekspozeu napravio historijski presjek postojanja džemata Keln. Džemat Keln ove godine obilježava jubilej 30 godina postojanja a postojeće prostorije su kupljenje 1997. godine.

     Imam Mustafa ef. Hadžić je istakao da su se paralelno sa izgradnjom džamije izgrađivale i džematlije koje individualno i kolektivno mogu odgovoriti izazovima vremena i prostora u kome žive.

     Zamjenik reisu-l-uleme Ismet ef. Spahić je istakao potrebu da muslimani budu zahvalni njemačkoj državi koja im je omogućila da u slobodi ispoljavaju svoje vjerske obrede. Svojim poštenim radom i lijepim komšijskim odnosima možete u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju slike islama i muslimana u očima domaćeg stanovništva, istakao je zamjenik reisu-l-uleme.

Keln.Centar.

     Hor Gazi Husrev-beg iz Sarajeva je svojim melodičnim učenjem odlomaka iz Kur'ana i ilahija uljepšao prelijepu atmosferu.

     Na kraju programa zamjenik reisu-l-uleme predao je ključ hadžiji Vahidu Ćatiću, dugogodišnjem aktivisti i predsjedniku džemata, da svečano otvori džamiju. Svi prisutni su izrazili svoju sreću i zadovoljstvo da su prisustvovali ovom skupu i da svi muslimani Bošnjaci mogu biti ponosni na ovaj nesvakidašnji uspjeh džemata Keln.