A+ A A-

HALAL  SVJETSKI BREND

     Međunarodni halal sajam u Maleziji – MIHAS 2008. održan je u Kuala Lumpuru od 7-11. maja ove godine. Na ovogodišnjem sajmu po prvi put su se zvanično predstavili certificirani proizvođači halal hrane iz Srbije i Hrvatske. Proizvođači iz BiH su na ovom sajmu prisutni od njegovog uspostavljanja, već pet godina zaredom.

     Sead Šaćirović i Amir Sakić, direktori Agencija za certificiranje halal kvalitete iz Srbije i Bosne i Hercegovine na MIHAS-u su predstavili certificirane kompanije na zajedničkom štandu. Tokom sajma u organizaciji Malezijske korporacije za vanjsku trgovinu (MATRADE) održani su i poslovni susreti tokom kojih su održani sastanci sa predstavnicima malezijskih institucija nadležnih za halal.

 

MIHAS_2008
     Direktori Agencija su tokom 11 zvaničnih sastanaka prezentirali informacije o trenutnom stanju balkanskog halal tržišta i perspektivama za njegov daljnji razvoj. Posebnu važnost ima susret sa predstavnicima Halal Development Corporation (HDC) koja je glavna vladina institucija u oblasti halala u Maleziji. Tom prilikom postignut je dogovor sa se intenzivira saradnja koja se u određenim oblastima uspješno realizira već godinu dana. Dogovoreno je, također, da se u narednom periodu pristupi potpisivanju zvaničnog sporazuma o saradnji u oblastima kojima se bave Agencije i HDC.
     Hrvatska gospodarska komora je u saradnji sa Mešihatom Islamske zajednice u Hrvatskoj i Ambasadom Hrvatske u Maleziji organizirala posebnu prezentaciju halal certificiranih proizvođača iz ove zemlje. Posebnu pažnju medija je privuklo izlaganje Aziz-ef. Hasanovića, člana Upravnog odbora Agencije za certificiranje halal kvalitete i rukovodioca odjela za certificiranje halala u Hrvatskoj.

MIHAS 2008.
    
Na izložbenom prostoru MIHAS-a 2008. koji se ove godine prostire na preko 2000 m2 predstavila su se 494 lokalna i 128 stranih izlagača iz 25 zemalja.
Od ukupnog broja izlagača 80,52 % su proizvođači hrane, 2,92 proizvođači ostalih neprehrambenih proizvoda, 1,57 proizvođača ambalaže i opreme za proizvodnju i usluge, 3,74 izlagača su iz sektora islamskih finansija, dok preostalih 11,22 izlagača su iz oblasti različitih vrsta usluga.
     Organizatori procjenjuju da su tokom sajma potpisani ugovori u vrijednosti od oko 70 miliona eura što je povećanje od preko 50 % u odnosu na prethodnu godinu. Na ceremoniji otvaranja sajma, Abdullah Ahmad Badavi, premijer Malezije, istaknuo je da ovako značajan uspjeh ohrabruje i da se u narednim godinama mogu očekivati još bolji rezultati.

WORLD HALAL FORUM
    
Nakon završetka MIHAS-a 2008. u Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC) od 11. do 13. maja 2008. godine održan je i World Halal Forum (WHF), najznačajniji svjetski skup predstavnika različitih oblasti halal industrije. Tema ovogodišnjeg foruma je „Održivi razvoj kroz investiranje i integracije“, a učesnici su najprominentniji predstavnici državnih, privrednih i naučnih institucija iz cijelog svijeta.
     Bosna i Hercegovina je ove godine dobila zapaženo mjesto na Forumu i priliku da predstavi vlastite rezultate postignute u oblasti certificiranja halala i uspostavljanja halal tržišta. Prof. dr. Midhat Jašić, šef katedre za prehrambenu tehnologiju Tehnološkog fakulteta u Tuzli, izlagao je o temi „Edukacija o halal hrani“, a Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete je predstavio bosansko-hercegovački halal standard BAS 1049:2007.

 

(www.halal.ba)