A+ A A-

DODJELA DIPLOMA NA SVEČANOSTI POVODOM DANA FAKULTETA ZA ISLAMSKE STUDIJE

fakultet_is n.pazar    U velikoj sali Mešihata je 12. maja održana svečanost povodom dana Fakulteta za islamske studije. Na svečanosti su dodijeljene diplome prvim studentima koji su diplomirali na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

     Do sada su na Fakultetu za islamske studije diplomirali: Denisa Međedović, Šemsa Plojović, Rafet Zornić, Amela Dervišević, Almir Talović, Hankija Sokolović, Amina Suljić, Rešad Vragić, Enes Svraka, Omer Hodžić, Selmo Duljević, Edis Hamidović, Sibela Avdović, Almir Suljević, Džemil Destanović, Adem Mustafić, Hasima Vragić. Njima je diplome uručio dekan Fakulteta za islamske studije dr Mevlud Dudić.

     Kao studenti koji su tokom studija postigli posebno zapažene rezultate izdvojeni su Elma Bećirović i Mujesira Kolić. Njima je diplome uručio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić.
     Svečanom obilježavanju dana FIS-a i dodjeli diploma prisustvovali su pored zvaničnika Islamske zajednice u Srbiji predvođenih Glavnim muftijom, izaslanik reisu-l-uleme Mustafe-ef. Cerića dr Omer Nakičević, predstavnici islamskih fakulteta iz BiH, predstavnici crnogorskog Mešihata, veliki broj profesora, studenti, brojne javne ličnosti grada. Svečanosti su također prisustvovali i brojni vakifi koji su u proteklom periodu materijalnim sredstvima pomagali rad ove obrazovne institiucije.
     U kraćem pozdravnom govoru dekan Fakulteta dr. Mevlud-ef. Dudić je rekao da FIS danas slavi tačno sedam godina svoga postojanja. „Osnivajući Akademiju, danas Fakultet, Islamska zajednica je udarila temelje visokom školstvu u Sandžaku i najzaslužnija je za nastanak kako fakulteta tako i univerziteta. Nakon toga su nastali Internacionalni univerzitet, fakulteti pa onda i Državni univerzitet u Novom Pazaru. Dakle, da nije bilo Islamskog fakuteta, ne bi bilo ni univerziteta" - rekao je pored ostalog Dekan FIS-a.

     Fakultet za islamske studije je formiran 2001. godine odlukom Sabora IZ-e kao pedagoška akademija, da bi 2005. prerastao u četverogodišnji fakultet. Tako je i registrovan kod nadležnog ministarstva, kao visokoškolska ustanova.
     „Osnova na kojoj gradimo sve ovo jeste ravnoteža, fleksibilnost i tolerancija, a ravnoteža i fleksibilnost mogu da opstanu samo na istini. Jer, neistina je kruta i isključiva, ona ne može da bude fleksibilna jer zna svoje slabosti i boji se fleksibilnosti i tolerancije. Istina je jaka i moćna, i kad je ugrožena, zna da je neuništiva. Zato, i kad je napadnuta i kad je ugrožena, dozvoljava sebi da bude fleksibilna i tolerantna. To istinu čini superiornom i to joj daje snagu da opstane i uspije. Na tim osnovama smo osnovali Medresu - majku obrazovanja. (...) Pogledajte kako drugi narodi nađu makar i parče kamena koje svjedoči da je prije mnogo vremena neko učinio nešto, prave cijelu filozofiju, pišu romane, snimaju filmove o tome, a mi imamo školu koja se zove medresa.
     Čini me izuzetno ponosnim što je ovaj Fakultet nastao prvi u Sandžaku, a zapravo oni koji su prvi oni su uspješniji i bolji" - rekao je između ostalog glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić u svom obraćanju povodom godišnjice Fakulteta.

(www.islamskazajednica.org)