A+ A A-

JOŠ JEDNOM OSUĐENO SKRNAVLJENJE MEZARJA U NOVOM PAZARU

press-n.pazar     U sjedištu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji tokom konferencije za štampu još jednom je oštro osuđeno srnavljenje mezarja u Novom Pazaru i napad na vakufsku imovinu.

      Na konferenciji su govorili: zamjenik glavnog muftije dr. Mevlud-ef. Dudić, muftija beogradsko-novosadski Rešad-ef. Plojović i predsjednik Sabora Hajro-ef. Tutić.

     Čelnici Islamske zajednice su osudili skrnavljenje mezara starih nekoliko stotina godina od strane službi opštinskog Komunalnog preduzeća „Čistoća" na groblju Gazilar i mezara u naselju Hadžet u Novom Pazaru. Dr. Dudić je za ovo skrnavljenje optužio lokalnu opštinsku vlast na čelu sa Suljemanom Ugljaninom, koja i na ovaj način vrši pritisak na Islamsku zajednicu. Nedopustivo je i po vjerskim i zakonima države strogo zabranjeno skrnavljenje mezara. Ono što su Ugljaninovi ljudi uradili predstavlja bogohuljenje i najsvirepiji zločin

     Muftija Plojović je naveo da Islamska zajednica štiti dostojanstvo i čast vjernika, ali i svetost vakufske imovine i objekata  koji su na meti opštinskih vlasti.

     Hajro-ef. Tutić je istakao da je na parceli u blizini porušenog mezarja planirana izgradnja džamije i gasulhane i da je Islamska zajednica za taj projekat prethodno dobila dozvolu, ali da su opštinske vlasti pokušale da rušenjem obližnjih mezara i nasipanjem tampona promijene svrhu tog vakufa ne bi li zaustavili i spriječili spomenuto.

     Čelnici Mešihata su napomenuli da su radnici JKP „Čistoća"  posjekli i u nepoznatom pravcu odnijeli trideset i pet stabala. Zbog skrnavljenja mezara, materijalne štete i napada na vakufsku imovinu, Mešihat je, protiv aktera, podnio krivične prijave nadležnim organima, izražavajući nadu da će valjano i blagovremeno reagovati.