A+ A A-

PROTEST KONGRESA BOŠNJAKA WOODROW WILSON CENTRU

kbsa     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) uputio je protestno pismo Woodrow Wilson centru u Washingtonu u kojem se kaže: "Ovim strogo protestiramo na odluku vašeg Centra da na ceremoniju dodjeljivanja priznanja Njegovoj eminenciji Bartolomeju i g. George E. Paraskevaidesa, kao posebnog i uvaženog gosta pozovete g. Alexandrosa Lykourezosa, koji je prijatelj i advokat generalu Ratku Mladiću -  dobro poznatom odbjeglici od sistema pravde, i ratnom zločincu i organizatoru genocida nad nedužnim civilima Srebrenice, u Bosni i Hercegovini, po presudi Medđunarodnog suda pravde, objavljenoj u Haagu februara 2007. godine.

     Vaša akcija krši ne samo osnovne standarde ljudske pristojnosti nego i sve međunarodne propise, zakone i pravdu. Postoji dobro poznata i objavljena činjenica da je g. Lykourezos neprestano izjavljivao da se genocid u Srebrenici nikad nije dogodio, unatoč odluci suda u Haagu, te izvještajima stotina svjedoka, uključivši mnoge dobro poznate novinare, diplomate i preživjele svjedoke.

      Vaš ured je čak ignorirao nedavno protestno pismo, na nekoliko stranica, dobro poznatog autora i filmskog režisera iz Holandije, g-đe. Ingeborg Beugel, koja je uporedila vaš gornji poziv jednakim pozivanju poznatog naciste ili radikala koji podržavaju Al Qaidu, da bude predvodnik takve jedne važne priredbe. Ona je dobro izjavila da je taj poziv grozna uvreda ljudima Bosne i Kosova, te da poistovjećuje vaš Centar s javnim negatorima genocida u Srebrenici, slično negiranju Holokausta, tim više jer je g. Lykourezos branitelj optuženog ratnog zločinca generala Ratka Mladića.

     Woodrow Wilson je nekoć rekao :"Recite mi šta je pravedno i ja ću se boriti za to". Mi vam govorimo šta je pravedno i vi bi trebali po tome postupiti i spriječiti g. Lykourezosa da se pojavi na vašoj priredbi.

     U Sjedinjenim Državama ima više od 300.000 bosanskih Amerikanaca, koji su izbjeglice zbog nedjela ratnog zločinca Ratka Mladića. Oni su danas američki državljani i porezni platiše i vaš Centar se podupire novcima iz njihovih poreza. Vi i vaš Centar bi trebali pokazati osnovnu ljudsku pristojnost i poštovanje prema tim poreznim platišama i povući poziv g. Lykourezosu da bude na vašoj priredbi.

S poštovanjem,

Emir Ramić

Predsjednik UO KBSA