A+ A A-

U BLAGAJU ODRŽANA VEČER BiH MEDRESA"

blagaj-tek     U okviru Manifestacije Dani mevluda i zikra - Vrelo Bune 2008.g. sinoć je u organizaciji Karađoz-begove medrese održano druženje učenika bosanskohercegovačkih medresa pod simboličnim nazivom „Večer BiH medresa".

     Blagajska tekija u svojoj vjersko-kulturnoj višeslojnosti sinoć je svečano ukrašena posjetom i bila stjecištem učenika bosansko-hercegovačkih medresa. Kroz prigodan program ilahija i kasida pred učenicima i okupljenim posjetiteljima promoviran je i Riječnik književnih riječi i izraza u bosanskom jeziku.

     Otvarajući program ispred organizatora direktor Karađoz-begove mederse Šefko ef. Tinjak je izrazio zadovoljstvo što su učenici pokazali veliko interesovanje za očuvanje ishodišta identiteta bosnasnko-hercegovačkih muslimana, a u kojem čuvanje bosnaskog jezika ima jednako veliku i važnu ulogu.  

     Riječnik je pripremio i sakupio Mirzet Hamzić, profesor bosanskog jezika u Gazi Husrev-begovoj medresi. Do sada su objavljena dva izdanja ovog riječnika. Sinoć su ga promovirali njegove kolege profesori bosanskog jezika iz Tuzle, Travnika i Mostara. Na ovogodišnjem druženju učenika naših medresa predstavljen je historijat Behram-begove medrese iz Tuzle koja ove godine obilježava jubilej 380 godina postojanja. U programu su tradicionano dojedjeljene i nagrade najuspješnijim učenicima na konkursu literarnih radova s temom „Smijemo li zaboravu dati Vakufanem".

     Za najbolji rad, žiri satsvaljen od profesora bosanskog jezika u našim medresama, izabrao je rad Malkić Armine iz Tuzle. Drugo mjesto pripalo je Malanović Šeherzadi iz Sarajeva, dok su treće mjesto podjelile Kasapović Sumeja iz Travnika i Husnić Melisa iz Mostara. Skromne novčane nagrade, diplomu i knjigu Husage Ćišića, „Postanak i razvitak grada Mostara" najuspješnijim učenicima uručio je mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić. 

     Manifestacija Dani mevluda i zikra večeras se nastavlja u 20:30 promocijom Muradname Derviš paše Bajezidagića koju je na bosanski jezik prevao hafiz dr. Andan Kadrić.    Muradnamu će promovirati dr. Behija Zlatar, dr. Lejla Gazić i dr. Amina Jesenkivić Šiljak.

H. Eminović