A+ A A-

PODSJEĆANJE NA FERHADIJU I VIŠE OD 1.000 UNIŠTENIH I OSTEĆENIH DŽAMIJA U BiH

080506075 )     Zahvaljujući nevjerovatnoj žilavosti duha i zapanjujućem elanu Bošnjaci i Islamska zajednica u BiH uspjeli su obnoviti tri četvrtine sakralnih objekata srušenih u ratu 1992./1995. godine, što je fantastičan podvig imajući u vidu svu tragiku situacije u kojoj se bošnjački narod našao po završetku agresije.

     Ovo je saopćeno danas iz Centra za islamsku arhitekturu Islamske zajednice u BiH u povodu 7. maja, koji je Rijaset Islamske zajednice u BiH prije 12 godina proglasio "Danom džamija" nakon rušenja banjalučke Ferhadije, koje je izvedeno u mraku, u noći 7. maja 1993. godine.
     "Dan džamija" je podsjećanje na Ferhadiju, ali i na svih više od 1.000 uništenih ili oštećenih džamija širom Bosne i Hercegovine.
     "Dan džamija" treba da probudi uspavanu svijest Bošnjaka o njima samima, o njihovim džamijama i o tragediji koja im se na ovim prostorima ponavlja svakih 20, 30 ili 40 godina.
     Ovaj dan treba da podsjeti svijet, a još više Bošnjake, da je 80 posto njihove ukupne sakralne graditeljske baštine, koju su njihovi preci stvarali tokom više od 500 godina na ovim prostorima, divljački srušeno za svega nekoliko mjeseci.
     Mnoge džamije obnovljene su u autentičnom ili novom obliku, ali najvrednije, najljepše i najznačajnije među njima, poput Aladže u Foči, Ferhadije i Arnaudije u Banjoj Luci i Sinan-begove džamije u Čajniču, još su samo tužne hrpe iskopanog kamenja, koje čeka da bude ugrađeno u nove-stare džamije.
     Da li će njihova rekonstrukcija, još upitna zbog nedostataka sredstava i raznih drugih faktora uspjeti vratiti sjaj, ljepotu i duh originalnih građevina, znat će oni koji dožive to vrijeme.
     Činjenica je da su desetine ili stotine hiljada ljudi već umrle ne dočekavši da vide uzgor svoje najdraže, najljepše džamije, džamije uz koje su rasli i proživjeli svoje živote i oni i njihovi preci.
     - Na kraju, na "Dan džamija" možemo reći slijedeće, ukoliko želimo da ubuduće izbjegnemo ovakve tragedije, najmanje što možemo učiniti jeste da se svake godine sjetimo i dostojno obilježimo "Dan džamija", jer Bošnjaci i njihove džamije dijele istu sudbinu, kaže se u saopćenju Centra za islamsku arhitekturu Islamske zajednice u BiH.

(Fena)