A+ A A-

TRIBINOM I KONCERTOM ILAHIJA U BLAGAJU POČELA MANIFESTACIJA "DANI MEVLUDA I ZIKRA"

     Manifestacija "DANI MEVLUDA I ZIKRA- Blagaj 2008-g" počela je u subotu 3. maja tribinom pod nazivom „Sufijsko tumačenje sure Er-Rahman" koju je održao prof. dr. Džamludin Latić.

     Manifestaciju "Dani mevluda i zikra" svečano je otvorio mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić jedan od pokretača inicijative oživaljavanja zamrle tradicije zajedničke dove na vrelu Bune u Blagaju. 

     „Ove godine ćemo pored musafira iz Turske, Sandžaka, Kosova, Makedonije imati goste i iz Arapskih Emirata, što upečatljivo govori o značaju i obimu ove menifestacije", kazao je muftija Smajkić otvarajući manifestaciju.

     Tekiji i tekijskom ambijentu primjerena tema „Sufijsko tumačenje sure Er-Rahman", dopunjena elokvencijom i pjesničkim darom, te interpretirana duhom prof. Latića u potpunosti je zaokupila pažnju okupljenih Mostaraca.

     Prof. dr. Latić je u jednosatnom vazu, ograničen vremenom, tek naznačio nekoliko sufijskih mišljenja i tumačenja, nekih dijelova, pomenute sure, među kojima je posebno isticao stavove Ibn Arebija. Predavanje, prema Latićevim riječima, uskoro će biti objavljeno i dostupno bosanskohercegovačkoj javnosti.

     U okviru manifestacije "Dani mevluda i zikra" sinoć je u Blagaju u organizaciji B.Z.K. Preporod Mostara i Medžlisa IZ Mostar održan koncert ilahija i kasida. U programu je učestvovalo više od stotinu osnovaca i srednjoškolaca okupljenih u horovima „Blagaj", „Mlađak", i hor Medžlisa IZ Mostar.

blagaj-koncert

     Ozbiljan muzičko-scenski pristup interpretriranju ilahija i kasida kao specifične forme duhovene muzike umnogome je istakao način razumijevanja vlastitog identiteda kulture i tradicije kod mlađih generacija. Poseban ton i poseban dojam programu dali su vokalni solisti Zejd Šoto i Eldin Huseinbegović.

     Manifestacija "Dani mevluda i zikra" večeras se nastavlja programom u organizaciji Karađoz-begove mdrese. U programu „VEČER BIH MEDRESA" biće promoviran riječnik karakterističnih riječi u bosanskom jeziku, nagrađeni najbolji literarni radovi učenika naših medresa, a kao gosti nastupit će hor Behram-begove medrese iz Tuzle.

H. Eminović