A+ A A-

AKTIVNOSTI MEDŽLISA IZ-e BOSANSKA GRADIŠKA

MEKTEPSKO TAKMIČENJE NA NIVOU MIZ-e BOSANSKA GRADIŠKA

      U organizaciji Medžlisa IZ Bos. Gradiška održano je mektepsko takmičenje u disciplinama iz općeg znanja i kiraeta, na kojem su učestvovala djeca iz svih devet bosanskogradiških džemata.

      Domaćin takmičenja bio je džemat Dubrave II, a najuspješniji takmičari ostvarili su plasman na takmičenju na nivou muftiluka Banjalučkog. U disciplinama općeg znanja najbolji je bio Kovačević Aldin iz džemata Dubrave I. U disciplini kiraet do 12 godina prvo mjesto osvojila je Halilović Ajla iz džemata Orahova. Kod uzrasta do 15 godina u disciplini kiraet prvo mjesto osvojio je Demo Ervin iz džemata Liskovac.

B.Gradiska

      Bitno je istaći da je na takmičenju bio prisutan i Muftija banjalučki, prof. Edhem ef. Čamdžić, koji je poselamio sve prisutne  i obratio se svim takmičarima ukazujući na važnost mektebske nastave u odgoju djece. Isto tako, na takmičenju je bio prisutan predsjednik Medžlisa, Ismet Raković, koji je zahvalio muftiji na podršci kao i svim imamima na angažmanu u svome radu.

     Za najuspješnijeg muallima u ovoj mektebskoj godini proglašen je h. Zejnil ef. Latifović, imam u džematu Dubrave I i glavni imam Medžlisa.

     Na kraju svim učesnicima i pobjednicima uručene su vrijedne nagrade i obezbijeđen jednodnevni izlet posjetama Sarajevu, Visokom i Travniku. 

 

PREDSTAVNICI REGIONALNOG LOT-a POSJETILI MEDŽLIS 

     Nedavno su predstavnici regionalnog LOT-a kuće posjetili Medžlis IZ Bos. Gradiška. U posjetu ih je primio glavni imam Medžlisa gdje se razgovaralo uglavnom o pitanjima i položaju muslimana na području Bosanska Gradiške.

     Gosti su se posebno interesovali za odnos općine Bos. Gradiška prema Islamskoj zajednici, kao i završetku obnove preostalih džamija na području Medžlisa.

     Nakon razgovora posjetili su Gradsku džamiju Tekija i vidno zadovoljni čestitali na ovom projektu. 

LOt-bgradiska

 

ZAHVALNOST NARODNE KUHINJE '' IMARET '' U TUZLI MEDŽLISU IZ-e  BOS. GRADIŠKA 

     Već nekoliko godina Medžlis IZ-e Bos. Gradiška organizira humanitarnu akciju prikupljanja pomoći Narodnoj kuhinji '' Imaret '' u Tuzli. Na akciji bude dosta prikupljeno prehrambenih artikala po svim džematima na području Medžlisa. Tako je nedavno prikupljeno raznih prehrambenih artikala u vrijednosti 6.000 KM.

     Cijeneći ukupnu pomoć ovog medžlisa Narodnoj kuhinji '' Imaret '' u Tuzli predstavnici Regionalnog Merhameta su uručili zahvalnice svim džematima kao i Medžlisu IZ-e Bos. Gradiška.

     U zahvalnici se ističe: Ispred 3.200 korisnika Narodne kuhinje '' Imaret '' u Tuzli, Lukavcu, Kalesiji i Kladnju, zahvaljujemo se na kontinuiranim akcijama u prikupljanju prehrambenih namirnica.

zahvalnice_bos.gr

     Posebno priznanje za sprovođenje ove akcije  uručeno je prof. Edhem ef. Čamdžiću Muftiji banjalučkom kao i h. Zejnil ef. Latifoviću, glavnom imamu Medžlisa. Akcija će se nastaviti i dalje gdje će se  nastojati prikupiti još više prehrambenih namirnica.

REKIĆ SENAD