A+ A A-

DANI MEVLUDA I ZIKRA U BLAGAJU I MOSTARU

     Bogati sadržaji dvosedmične kulturno-vjerske manifestacije DANI MEVLUDA I ZIKRA - Blagaj 2008, predstavljeni su danas bosanskohercegovačkoj javnosti na pres konferenciji u Muftijstvu mostarskom.

     O značaju i sadržajima manifestacije Dani Mevluda i zikra govorili su muftija mostarski h. Seid ef. Smajkić i Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar.

pres muftijstvo

     „Ovo je trideset treća manifestacija od njenog reaktiviranja i po svom karakteru zasigurno se može nazvati internacionalnom, jer ne okuplja samo Bošnjake već i muslimane iz Hrvatske, Makedonije, Turske i Kosova", kazao je muftija mostarski Seid ef. Smajkić, istaknuvši da je manifestacija izraz čiste duhovnosti, te da je ineteresovanje za programe blagajskog mevluda već izraženo iz svih krajeva naše zemlje.

     Programske sadržaje predstavio je glavni imam Salem ef. Dedović. Program manifestacije DANI MEVLUDA I ZIKRA će početi u subotu 3. maja 2008. g. tribinom u avliji blagajske tekije, a završit će Okruglim stolom posvećenim obilježavalju 130-te godišnjice smrti mostarskog muftije Mustafe Sidki Karabega u Mostaru.

     U programu je predviđeno održavanje sljedećih sadržaja:

- Tribina prof. dr. Džemaludina Latića, 3. maja;

- Koncert ilahija i kasida u organizaciji BZK Preporod, 5. maja;

- Večer BiH Medresa, 6. maja;

- U povodu Dana džamija biće promoviran prijevod "Muradname" Derviša paše Bajezidagića na bosanski jezik, 7. maja. Pored prevodioca dr. Adnana Kadrića, Muradnamu će promovirati prof. dr. Behija Zlatar, prof. dr. Lejla Gazić i prof. dr. Amina Jesenković Šiljak;

- U organizaciji Preporoda najavljena je svečana akademija u povodu Dana pobjede nad fašizmom, 8. maja,

- Okupljanje derviša i šejhova, medžlisi halka, vaz noćni i kijam Zikr u kasnim večernjim satima, 9. maja,

- Centralna manifestacija je najavljena za 10. maj 2008.g.

- Svečano otvaranje obnovljene džamije u Jasenici kod Mostara bit će upriličeno dan kasnije, 11. maja.

- Okrugli sto u povodu 130-te godišnjice smrti mostarskog muftije Mustafe Sidki Karabega najavljen je za 16. maj ove godine. O Muftij Karabegu govorit će prof. dr. Omer Nakičević, prof. dr. Enes Durmišević, prof. dr. Enes Pelidija i muftija Smajkić.

     „ Najavljenim programima manifestacije akcentirat ćemo vrlo širok opus naše bosansko-muslimanske duhovnosti, kulture i tradicije. Posebno nas raduje da su manifestaciju podržali naučnim doprinosom profesori Fakultet islamskih nauka i Orijentalni institut iz Sarajeva", kazao je ef. Dedović.

H. Eminović