A+ A A-

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA SA SIMPOZIJA O HADŽU

     U organizaciji Rijasetovog Ureda za hadž u Sarajevu je 28. aprila 2008. godine održan međunarodni simpozioj o hadžu čiji je cilj bio da se iz više uglova sagleda organizaciju hadža kako bi se ona u narednom periodu još bolje unaprijedila.

     O olakšicama u obavljanju hadžskih obreda govorio je dr. Enes Ljevaković fetva-emin Islamske zajednice u BiH, o organizaciji hadža u BiH u postratnom periodu Nezim Halilović Muderis, direktor Vakufske direkcije, o organizaciji hadža u Maleziji Mohd Salih bin Abdmubin predstavnik Tabung hadža, o organizaciji hadža u Srbiji i Sandžaku Rešad Plojović, muftija novosadski, o organizaciji hadža u Turskoj mr. Mirsad ef. Kalajdžić, koordinator Ureda Rijaseta IZ u Istanbulu i o ekonomsko-turističkom aspektu hadža Izudin ef. Kruško, glavni imam MIZ Maglaj.

     Na kraju simpozija predloženi su Rijasetu sljedeći zaključci u cilju unapređenja i poboljšanja organizacije hadža:

ZAKLJUČCI

sa „Međunradonog Simpozija o hadždžu"

od 22. rebiu-l-ahira 1429.h. / 28. aprila 2008. godine

 

      1. Organiziranje hadždža, kao jednog od stubova islama, spada u red najvažnijih, najodgovornijih i najtežih zadataka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

     2. Izloženi referati su dali korisne sugestije i prijedloge za daljnje unaprijeđenje oganizacije hadždža, putem Ureda za hadždž Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini.

     3. Ured za hadždž treba registrirati kao zaseban pravni subjekt, u okviru IZ-e u Bosni i Hercegovini, kadrovski ga ojačati i proširiti dijapazon njegova djelovanja i na pružanje usluga vjesrkog turizma.

     U tom smislu Ured za hadždž će raditi na registraciji Turističkog biroa IZ-e u Bosni i Hercegovini, čime bi se posebno olakšala organizacija umre.

     4. Reafirmirati i pravno regulirati rad „Hadž fonda" pri BBI banci, uz korištenje pozitivnih iskustva „Tabung hajja" iz Malezije.

     5. Profesionalizirati vodičku službu, za hadžije i hadžinice.

     6. Kontinuirano raditi na edukaciji hadžija po muftilucima i medžlisima IZ-e u BiH, kroz organiziranje obaveznih kurseva, predavanja i ispita za hadžije.

     7. Ured za hadždž će raspisati javni natječaj za pisanje knjige o hadždžu, po hanefijskom mezhebu.

     8. Ured za hadždž će svako pet godina objavljivati knjigu o organizaciji hadždža u proteklom periodu.

     9. Ured za hadždž će publikovati Zbornik referata i diskusija sa zaključcima.