A+ A A-

PROTESTNO PISMO UDRUŽENJA ILMIIJE WOODROW WILSON CENTRU

     Glavni odbor Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uputio je protestno pismo Woodrow Wilson Centru u Vašigtonu, zbog odluke ovog Centra da domaćin ovogodišnje ceremonije dodjeljivanja nagrade u Atini bude bliski prijatelj ratnog zločinca Ratka Mladića.

     U pismu se ističe da ulema u BiH izražava šokiranost i razočarenje činjenicom da je za domaćina večere na kojoj će se dodijeliti nagrada Woodrow Wilson Centra istanbulskom patrijahu Bartholomeju, grčki advokat Aleksandros Likurezos (Alexsandros Lykourezos).

     U pismu se podsjeća da je ovaj grčki advokat sebe opisivao kao prijatelja ratnog zločinca srpskog generala Ratka Mladića, koji je direktno odgovoran za zločin genocida u Srebrenici i da je po toj osnovi i optužen od Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji u Hagu.

     Glavni odbor Udruženja ilmije, podsjećajući da je u znak nacionalne zahvalnosti u Vašingtonu od strane Američkog kongresa 1968. godine uspostavljen Woodrov Wilson Centar, radi njegovanja uspomene i sjećanja na američkog predsjednika i njegove ideje, izražava svoju duboku zabrinutost odlukom da domaćin ceremoniji bude navedeni grčki advokat, jer vjeruje da je to suprotno idealima Woodrowa Wilsona i zato traži u interesu međunarodne pravde i reputacije Centra da preispita svoju odluku o uključivanju Aleksandrosa Likurezosa u bilo kakve aktivnosti Centra. 

Domaćin ceremonije uručenja prestižne nagrade zaštitnik zločina genocida

     Polovinom maja u Atini će biti uručena ovogodišnja nagrada Woodrow Wilson Centra (WWC) iz Vašingtona, jedna od najprestižnijih svjetskih nagrada koje se dodjeljuju poznatim liderima, poduzetnicima, čuvarima mira, te poltičarima, a u znak zahvalnosti za «njihov pozitivan uticaj na globalnu kulturu koju ostvaruju u svom radu». Ove godine će biti dodjeljena istanbulskom patrijahu Bartholomeju (Bartholomew) te Džordžu E. Paraskevaidesu (George E.Paraskevaides) uspješnom građevinskom poduzetniku s Kipra.
     Međutim, domaćin dodjele ove nagrade u Atini i vođa cijele ceremonije bit će poznati grčki advokat Aleksandros Likurezos, inače jedan od najgorljivijih zagovornika politike Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića, te njihov dugogodišnji lični prijatelj.
     Ovaj grčki advokat, u toku proteklog rata u nekoliko navrata je boravio «u humanitarnoj misiji» u RS-u, gdje je u društvu Ratka Mladića obilazio položaje srpske vojske. U intervjuima davanim nakon svakog povratka u Atinu nije krio svoje divljenje spram Mladića, a nizom manifestacija u Grčkoj otvoreno je podržavao Mladića i njegovu vojsku. Podrška Likurezosa Ratku Mladiću nije prestajala ni nakon što je ovaj sa vojskom ušao u Srebrenicu, niti nakon što je Haški tribunal protiv njega podigo prvu optužnicu za ratne zločine. I tada je, kao i mnogo godina kasnije uporno tvrdio da ne vjeruje da je u Srebrenici ubijen toliki broj muslimana.
-Mladić je čovjek koji ostavlja snažan utisak na mene...Tribunal nema ni moralnu ni pravnu osnovu da optužuje generala Mladića da je zločinac i da je kriv za sve što se dogodilo. Naš cilj je da govoreći o oslobodilačkoj borbi srpskog naroda ukažemo na inperijalističku politiku Amerike i licemjerno ponašanje svjetske zajednice... - kaže u jednom od intervjua iz 1995. godine advokat Likurezos.

letter01