A+ A A-

KADA ULAŽU U NAUKU MUSLIMANI MOGU BITI I JAKI

     Ljubaznošću Bosna Sema obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini na čelu sa generalnim direktorom, gospodinom Fatihom Gursoyom, deset asistenata i viših asistenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu na čelu s docentom dr. Zuhdijom Hasanovićem i predavačem mr. Mustafom Hasanijem, proveli su pet nezaboravnih dana u Republici Turskoj, u Istanbulu i Bursi.

     Ova radna posjeta nastala je kao rezultat želje Sema obrazovnih institucija u BiH i njezinih uposlenika da uspostave čvrste veze između svoje institucije i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu ali i nastojanja da se predstavnici obrazovnih institucija IZ u BiH što bolje upoznaju sa radom ove, i u svijetu poznate mreže Sema obrazovnih ustanova.

     Petodnevna posjeta Turskoj bila je dobro isplanirana i osmišljena. Domaćini, a njih je bilo na svakom koraku, potrudili su se da svaki trenutak bude iskorišten na najbolji mogući način. Odmah nakon što je delegacija FIN u kojoj su još bili i hfz. mr. Dževad Šošić, mr. hfz. Aid Smajić, hfz. Kenan Musić, mr. Samir Beglerović, mr. Amira Trnka, ass. Dina Sijamhodžić-Nadarević, ass. Mujesira Zimić-Gljiva i mr. Zehra Alispahić stigla u Istanbul, uslijedila je posjeta dnevnoj novinskoj kući Zaman. Ova najbolja i najtiražnija dnevna novina u Turskoj koja bilježi dvadeset i jednu godinu uspješnog postojanja, osnovana je u Evropskom parlamentu. Njezin dnevni tiraž od 750.000 primjeraka veći je od tiraža svih drugih dnevnih novina koje izlaze u Turskoj. Zaman je moderna dnevna novina koja drži svjetski standard i kvalitet u sferi novinarstva. Za nju pišu najpoznatiji novinari i pisci. Zaman je i institucija koju podržava turski narod. Kako nam je u veoma toplom i nadahnutom govoru kazao pomoćnik generalnog direktora, gospodin Abdulhamit Bilidži, snaga Zamana je u njegovoj misiji da se muslimani predstave u najljepšem svjetlu. Ova novina danas izlazi u svim djelovima svijeta, ima svoju vlastitu štampariju, novinsku agenciju Džihan, i novine kćerke Aksyon i Today Zaman. 

bursa1

Devetsto koledža širom svijeta

     U moderno opremljenoj Bolnici Sema koja odgovara najvišim standardima savremene medicine, dan u luksuzno opremljenim bolesničkim sobama košta više od 350 američkih dolara, naš domaćin bio je gospodin Mustafa Ozdžan, predsjednik Upravnog odbora ove bolnice, koja nas je na svakom koraku podsjećala na hotel visoke kategorije a ne na liječnički prostor. Uz bolnicu, Institucije Sema, razvile su gustu mrežu koledža i instituta. Otvaranje koledža bio je strateški korak i odgovor na zatvaranje tradicionalnih medresa koje se desilo osamdesetih godina prošloga stoljeća. U periodu od 1991. do 1996. godine otvoreno je 160 koledža na području Azije a u periodu od 1995. do 2008. godine 350 koledža i u drugim zemljama. Širom svijeta, Sema obrazovna mreža broji preko 900 koledža. Ideja vodilja ovog jedinstvenog obrazovnog sistema je izučavanje humanističkih znanosti uz vjeru o Allahovoj jedinosti uz očuvanje tradicionalnih vrijednosti u oblasti obrazovanja i njihov spoj s najmodernijim tekovinama u nauci i tehnologiji.

     Posebna epizoda u posjeti Turskoj vezuje se za istanbulski vidikovac, Čamlidžu. Na ovom jedinstvenom prostoru smješten je studentski kampus sa prelijepim vilama za stanovanje studenata, akademija sa pet odsjeka, sportski tereni. Tokom naše posjete u kojoj nam je domaćin također bio gospodin Ozdžan, više od 210 stranih studenata marljivo je spremalo svoje ispite. Prelijepa akademija i istraživački centar sa krasnim pogledom na Bosfor rezultat su misionarskih ideja Fethulaha Gulena i njegovih sljedbenika koji su nam s ponosom pričali o svom Hodža Efendiji. I bez sumnje sve ono što smo vidjeli i o čemu smo slušali jeste davno posijano sjeme koje sada i ubuduće daje svoje plodove. Jedan od tih plodova bio je i gospodin Ali Katardžiolu, veliki vakif sa Čamlidže graditelj impozantne džamije u ovom kvartu. Ovaj skromni čovjek uvakufio je cijeli jedan kompleks sportskih igrališta, škola, vila. Nije nam dozvoljavao da primjećujemo njegovu veličinu ali nam je zato posve ponizno nutkao sladoled i voće pokazujući, onaj, možda, kod nas izgubljeni osjećaj za musafira.
Samanyolu - prototip moderne televizije s islamskim sadržajima

     Gulenova vizija da muslimana mora biti svuda i da moraju biti dobri u različitim segmentima, pokazala se i na ideji osnivanja prve tv stanice koja je podržavala ideju islama. Iako su počeli skromno, s vlastitim snagama i bez profesionalaca, danas je prema riječima gospodina Ridvana Kizitepe, urednika programa, televizijska kuća Samanyolu moderna televizija s pet kanala koja bilježi petnaest godina svoga emitiranja. Program se emituje iz Frankfurta i Istanbula. Samanyolu Haber emituje dvadeset-četverosatni informativni program kroz koji na posve prikladan i dinamičan način provlači ideju islama. Mehtab nudi dvadestčetverosatni vjerski program. Jumurdžar je dječiji program ove tv kuće. Hazar je kanal koji se emituje iz Azerbejdžana a tu je i kanal ove televizijske kuće koji svoj program emitira iz Amerike. Za nekoliko mjeseci studio u Frankfurtu će svoj program emitirati 80 posto na engleskom i 20 posto na njemačkom jeziku.

     Muslimani bi morali biti ponosni na univerzitete kakav je Fatih univerzitet koji je, također, bio jedna od naših destinacija. Na četiri fakulteta, medicinskom, ekonomskom, prirodno-matematičkom i Fakultetu za inženjering i tehnologiju danas studira 7.300 studenata iz pedeset različitih zemalja svijeta. Diplomu ovoga univerziteta ponijet će i 350 Bošnjaka koji su studenti na ovom univerzitetu. Nastavni kadar ovoga univerziteta čini stotinu univerzitetskih profesora iz dvadeset pet zemalja svijeta. Univerzitet ima potpisane ugovore o razmjeni studenata s preko stotinu univerziteta u svijetu. Univerzitet je opremljen najsavremenijom opremom i bogatom bibliotekom s elektronskom bazom i mogućnošću komunikacije s najvećim bibliotekama u svijetu. Jednogodišnje školovanje na ovom univerzitetu košta 10.000 američkih dolara.

     Ljepotu ove sultanske prijestolnice upotpunile su posjete Sultan-Ahmedovoj plavoj džamiji, Jeni džamiji, Sultan Fatihovoj džamiji i turbetu i vožnja Bosforom. Sabah-namaz, u nedjeljno aprilsko jutro, u Sultan-Ejubovoj džamiji, kada se i na trotoarima i obližnjim sokacima jedva može naći mjesto za klanjanje je zasigurno nezaobilazni dio istanbulskog kolorita.

     Odličan početak za put prema još jednoj sultanskoj prijestolnici, Bursi. Kombinacija kopna i mora pojačavala je naš ugođaj dok smo se budili uz cvrkute galebova koji su nas vjerno pratili prema Bursi. I kao što su nam kazivali, ovaj grad nas je neodoljivo podsjećao na naše Sarajevo, i dušom i konfiguracijom. Naš razdragani domaćin, Harun, na svakom je koraku posjetu Bursi činio još punijom. Ljut što smo tu samo jedno poslijepodne silno je nastojao da nam pokaže što više. A Bursa zasigurno traži dane i dane. Uz Nulufr, luksuznu osnovnu školu živo se sjećamo Ulu džamije u Bursi i njezine nesvakidašnje arhitekture. Ova džamija izgrađena je 1399. godine, prije svega kao obredni objekat, što dotada nije bio slučaj. Uz brojna kazivanja i tajne koje kriju zidine ove džamije treba istaći da ona spada među pet najznačajnijih u svijetu, nakon džamija u Mekki, Medini, džamije al-Aksa i emevijske džamije. Čuveni Sulejman Čelebi, čije smo turbe zijaretili u Bursi, bio je pisac prvoga mevluda ali i imam ove znamenite džamije. Još jednu čast ukazali su nam naši domaćini. Izlet u okolinu Burse i nije bio samo izlet. Domaćini su htjeli da na kamen temeljac za gradnju još jednoga koledža koji će zauzimati prostor od 22.000 kvadratnih metara, dovu prouče bošnjački hafizi. Akšam i jacija u prelijepoj Ješil ili zelenoj džamiji u Bursi uz blagi povjetarac, nekako su ukazivali da se posjeta bliži kraju.

     Ova posjeta Turskoj podsjetila nas je da muslimani mogu biti i jaki i da je neizmjerno lijepo kada su jaki. A jaki su kada uče, kada mnogo uče, kada cijene znanje, kada mnogo rade, kada ono što rade rade na najbolji mogući način, kada dijele, kada ulažu, kada pomažu, ali kada prije svega pomažu znanje. Jer, nauka i znanje ruše sve prepreke i ne znaju za nemoć i siromaštvo. I još nešto. Ova posjeta nas je podsjetila da je uspjeh u kolektivu, a da taj kolektiv pobjeđuje ako ustraje na očuvanju univerzalnih vrijednosti ali i oživljavanju tradicionalnih. U Turskoj nam je bilo lijepo zato što su nas naši brojni domaćini, ali i vođe našega puta gospodin Mehmet Karsli, Latif Hadžić i Emin Sevindir podsjetili na prave vrijednosti gostoprimstva, služenja (hizmeta), ali uz osmjeh.

Zehra Alispahić

(www.fin.ba)