A+ A A-

EKSPERTNA SKUPINA ZA STANDARDE OIC: BiH UČESTVUJE U IZRADI MEĐUNARODNOG HALAL STANDARDA

logo-vijest     U Ankari je od 16 - 18. aprila 2008. godine održan 9. sastanak Ekspertne grupe za standarde Organizacije islamske konferencije, a organizator je Institut za standarde u Turskoj (TSE) koji obavlja poslove sekretarijata Ekspertne grupe za standarde OIC-a i Instituta za standardizaciju i metrologiju islamskih zemalja.

     Tema na kojoj se govorilo na skupu je izrada i uspostavljanje jedinstvenog međunarodnog halal standarda i procesa halal certificiranja i akreditacije.
     Sastanku su prisustvovali predstavnici 24 zemlje članice Organizacije islamske konferencije. Bosnu i Hercegovinu ispred Instituta za standardizaciju BiH je predstavljala Agencija za certifciranje halal kvalitete koja se tom prilikom predstavila skupu.
     Na sastanku je odlučeno da na izradi međunarodnog Halal standarda učestvuju Kuvajt, Pakistan, Malezija, Indonezija, Turska, Bosna i Hercegovina, Sudan, Kirgistan, Islamska komora za trgovinu i industriju (ICCI) i Vijeće za ekonomsku i poslovnu saradnju OIC-a.
     Pored izrade međunarodnog Halal standarda radi će se i na izradi međunarodne procedure halal certificiranja i akreditacije u kojoj će učestvovati Turska, Bosna i Hercegovina, Kuvajt, Malezija, Indonezija, Pakistan, Uganda, Kirgistan, Islamska komora za trgovinu i industriju (ICCI) i Vijeće za ekonomsku i poslovnu saradnju OIC-a.
     Konačna verzija ovih dokumenata bit će prezentirana na sastanku koji će se održati u Džidi u februaru 2009. godine.

OIC gleda na svjetsko halal tržište od 850 milijardi USD

     Organizacija islamske konferencije procjenjuje da je trenutna vrijednost svjetskog halal tržišta oko 850 milijardi. Stoga je zadužila Islamsku komoru za trgovinu i industriju (ICCI) da se značajnije uključi u razvoj ovog sektora.
     Sheikh Saleh Kamel, predsjednik ICCI-a je govoreći o ovoj temi istakao da će se ICCI usredotočiti na certificiranje kao najvažniji sektor u halalu.
     "Halal poslovanje je veliko i na tržištu nema određenog autoriteta koji nadgleda integritet halala u svijetu. Od sada će biti neko." rekao je Sheikh Saleh u Dakru.
     Na 11. samitu OIC je prepoznala ICCI kao glavnog predstavnika u zemljama članicama OIC-a u oblasti halala i njegove kontrole, te je pozvala sve vlade islamskih zemalja da se uključe u proces izrade i provedbe odredbi međunarodnog halal standarda.
     Sheikh Saleh Kamel je istakao da se ovom inicijativom očekuje bolji razvoj i modernizacija halal sektora koji obuhvata 1, 8 milijardi muslimana širom svijeta. To će podstaći ekonomski razvoj i omogućiti plasman pojedinih halal proizvoda na tržište muslimanskih i nemuslimanskih zemalja.
     Postoji potreba za zaštitiom i sigurnosti cjelokupog lanca nabave i postupanja sa halal proizvodima za boljitak Umeta i kompanija koje su uključene u ovaj sektor.
     Misija halala Islamske komore za trgovinu i industriju (ICCI) nije samo obezbjeđenje profesionalnog halal certificiranja nego i pomoć u razvoju postojećih halal institucija.
     Osnivač Svjetskog halal foruma Jumaatun Azmi je rekao: "Došlo je vrijeme da 57 zemalja članica OIC-a obrate pažnju na potrebe halal sektora u svijetu i ovlaste ICCI-a da djeluje kao izvršno tjelo."
     Detaljan pregled misije halala ICCI-a biti će predstavljen na 3. svjetskom halal forumu (WHF) koji će okupiti sve vodeće poslovne ljude 12. i 13. maja 2008. godine, u Kuala Lumpuru. Očekuje se da će se na forumu okupiti više od 1200 učesnika iz više od 40 zemalja, a ove godine je naslovljen sa:"Održiv razvoj kroz investicije i integraciju".

     Na forumu će se raspravljati o pitanjima vezanim za međunarodne halal standarde, certificiranje, šerijatske propise, investiranje i ekonomska pitanja vezana za međunarodno halal tržište.