A+ A A-

UČENICI KARAĐOZ-BEGOVE MEDRESE POKAZALI HUMANOST NA DJELU

medresa-most     U okviru manifestacije "Dani Karađoz-begove medrese" učenici i profesori najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini, u proteklom periodu priredili više akcija humanog karaktera.

     Prva u nizu bila je akcija darivanja krvi. Ova akcija je prerasla u tradicionalnu, koju Karađoz-begova medresa realizuje zajedno sa RMC "Dr Safet Mujić," već dugi niz godina.

     Svi dobrovoni davaoci koji su i ovim gestom željeli iskazati svoju humanost i darovati krv RMC-u, mogli su to učiniti 18. marta 2008. godine, u prostorijama Karađoz-begove medrese.

     Kao darovaoci krvi prednjačili su ovogodišnji maturanti i maturantice Karađoz-begove medrese, a zatim njihovi profesori i vaspitači.

     Vođeni kur'anskim i porukama Allahovog miljenika, ovogodišnji maturanti Karađoz-begova medresa u sklopu svojih humanih akcija, nisu zaboravili ni osobe treće životne dobi grada Mostara. U petak, 11. aprila 2008. godine, predvođeni svojim profesorima, maturanti 363. generacije KBM-a zijaretili su Centar za stara i iznemogla lica i prigodnim hedijama darovali sve one koji svoju treću životnu dob provode u ovome centru.

     Maturanti su imali priliku i muhabetiti sa ovim divnim ljudima, te saznati i naučiti nešto novo. Maturanti su ovu posjetu učinili još prisnijom i ljepšom kada su ovim divnim ljudima izveli ilahiju "Volim Bosnu i Hercegovinu," koju je, kao i ostale, za Hor Karađoz-begove medrese napisao Mirsad Puce.

     Ovim akcijama maturanti KBM-a žele  istaći značaj i ljepotu humanosti, ljudskosti, lijepe riječi, kojom možemo uljepšati nekome, bar, jedan dan života, i na taj način, možda, podstaći i druge da urade neko hairli djelo.

     No, ovdje nije kraj humanim akcijama koje priređuje Karađoz-begova medresa i njeni ovogodišnji maturanti. One se nastavljaju posjetama porodicama penzionisanih imama sa područja Medžlisa IZ Mostar, kao i porodicama imama koji nisu među živima.

     U narednom periodu, a sve u sklopu manifestacije "Dani Karađoz-begove medrese" bit će održano još svečanosti, a izdvajamo sljedeće: finale kviza "Stazama Resulullaha," Večer Kur'ana, Mevlud i hatma dova vakifu Karađoz-begu, promocija knjige prof. Jasmine Demirović, svečana akademija 363. generacije maturanata.

Meadin Mrndžić