A+ A A-

MOSTAR, GRAD KNJIGE

     Mostar je ovih dana bio u znaku mnogih kulturnih dešavanja, većinom promocija knjiga. Znači li to da je ponovo došlo vrijeme one poznate stare izreke: "U Mostaru se ne kaži učenim, jer će se naći neko učeniji!" Ovo zaključujemo na osnovu posjećenosti svim kulturnim dešavanjima u Mostaru ovih dana.

     Najprije je održana promocija knjiga Haruna Yahje,16. aprila 2008. godine u Kulturnom centru "Kralj Fahd," koju je organizovao džemat Carina, a promotori djela ovog autora bili su: prof. Enes Ratkušić, prof. Nedžad Latić i prof. Harisa Alić. O knjigama "Svijet islama za djecu, " Haruna Yahje prof. Ratkušić je kazao kako je autor uspio da zadrži pažnju čitaoca, bez obzira da li te knjige čita dijete ili neka starija osoba. U svom izlaganju i osvrtu na sabrana djela Haruna Yahje, prof. Harisa Alić je kazala: "Knjiga je nepresušna riznica. Harun Yahja nesumljivo je svjestan važnosti knjige u današnje vrijeme."

     Prof. Latić je u svom nadahnutom obraćanju istakao kako voli promocije knjiga, jer na taj način knjiga živi, i nađe svoj put, preko medija, do ljudi. Upravo je izdavač knjiga "Svijet islama za djecu," autora Haruna Yahje bila izdavačka kuća Bosančica print, na čijem čelu je prof. Nedžad Latić. 

Porodično stablo Kotromanića

     Istog dana, tj. 16. aprila 2008. godine u Narodnom pozorištu, održana je promocija porodičnog stabla Kotromanića. Organizator ove promocije bio je Muzej Hercegovine.

     Učesnici ove velike promocije, a koja je od posebne važnosti za grad na Neretvi i Bosnu i Hercegovinu, bili su: akademik Muhamed Filipović, prof. dr. Mirko Pejanović, dr. fra Luka Markešić i autor ovog projekta, prof. dr. Enver Imamović.

     Velika sala Narodnog pozorišta bila je premala da bi primila sve one koji su željeli da prisustvuju ovom značajnom i velikom događaju. Pogotovo je bilo lijepo vidjeti mlade ljude koji su došli vidjeti šta je to prof. Imamović radio i istraživao godinama, te izložio rezultate istraživanja mostarskoj publici.

     Prvi je o porodičnom stablu Kotromanića govorio akademik Filipović, koji je u svome kratkom, ali jasnom obraćanju kazao i ovo: " Nikada u Bosni nije bila jedna vjera, jedan narod, jedno mišljenje, nego upravo suprotno, što je jako dobro. Mi imamo slavnu historiju, i sad je naša djeca mogu vidjeti. Ja ovo smatram prijelomnim momentom u našem životu."

     Dr. Luka Markešić je kroz svoje kazivanje, iznio: "Kotromanići su izgrađivali vlastitu  državu, prihvaćajući, ne samo politički, nego i teološki pluralizam."

     Prof. dr. Mirko Pejanović je iskazao zahvalnost autoru, prof. Imamoviću, za ovo istraživanje i rezultat koji i mi danas vidimo, rekavši: " Iz izvedene geneze Kotromanića vidljivo je da je Bosna bila samostalna država, koja je imala vlastite kraljeve, vlastitu vojsku, vlastiti novac, i sl. Prof. Imamović zaslužuje zahvalnost akademske i ostale javnosti za ovo istraživanje."

     Kao šlag na kraju bila je riječ autora prof. Imamovića, koji je radostan i vidno sretan kazao: "Ovo stablo predstvlja Bosnu i slikom i riječju. Ono ne predstavlja samo dinastiju, nego prikazuje nas. Ovo je svih onih koji vole Bosnu i Hercegovinu."

     U drugom dijelu programa promocije učestvovali su: duo Melange, kao i poznata bh. glumica Nada Đurevska, te njen kolega Adnan Hasković. 

U sutonu jedne mladosti, autora Hase Ćoralića

      Mostarci su 17. aprila 2008. godine u Kulturnom centru " Kralj Fahd" mogli prisustvovati još jednoj promociji knjige. Ovoga puta riječ je bila o promociji knjige "U sutonu jedne mladosti," autora Hase Ćoralića.

     Unatoč velikoj kiši, promociji je prisustvovao veliki broj građana Mostara. Promotori knjige bili su prof. dr. Ismet Kasumagić i autor Hase Ćoralić. Autor knjige je jedan od "Mladih muslimana", kao i prof. Kasumagić, o čemu knjiga i govori.

     Prof. dr. Ismet Kasumagić je ovom prilikom kazao: "U ovoj knjizi je opisana i cazinska buna, koja je nešto šire poznata, kao i međuljudski odnosi u cazinskoj Krajini."

     Autor Hase Ćoralić je istakao sljedeće: "Ovu knjigu napisao sam uz Božiju volju i pomoć, a ona je ugledala svjetlo dana nakon pedeset godina. Dvije trećine knjige su dokumenti, a jedna trećina knjige odnosi se na to šta je Bosna i Hercegovina, posebno cazinska Krajina doživjela."

     Pored promotora u programu je učestvovao i Hor Karađoz-begove medrese, koji je izveo dvije ilahije. Karađoz-begova medresa je, ujedno, i bila organizator ove promocije.

     Promocije knjiga jasna su poruka da je Mostar još uvijek grad knjige, kakav će i ostati, ali i da prepoznaje projekte od velike važnosti za našu Bosnu i Hercegovinu. 

Meadin Mrndžić