A+ A A-

ZABRANITE FAŠISTIČKO-TERORISTIČKE ORGANIZACIJE U BiH

     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike uputio je pismo Visokom predstavniku za BiH povodom sve učestalijih napada na bošnjačke povratnike u entitetu Republika Srpska u kojem se kaže: 

Poštovani Visoki predstavniče,

     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) koji zastupa interese više od 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka još jednom Vas poziva da korištenjem bonskih ovlasti hitno zakonom zabranite djelovanje fašističko-terorističkoj organizaciji Srpskom ravnogorskom četničkom pokretu u Bosni i Hercegovini (BiH).

     KBSA Vas podsjeća da Srpski ravnogorski četnički pokret, što je potvrđeno i u američkom Kongresu, djeluje antidejtonski, protuustavno i militantno. Takvo djelovanje navedene fašističko-terorističke organizacije je velika prijetnja ne samo za BiH, već i za širu regiju. Posebno je važna činjenica da Srpski ravnogorski četnički pokret organizovanim i združenim  napadima na bošnjačke povratnike u manjem entitetu Republika Srpska (RS), ne samo da čine zločin protiv čovjećnosti, već i zločin prema realizaciji odredaba Dejtonskog mirovnog ugovora o slobodnom, neometanom i sigurnom povratku svih proganih na svoja ognjišta, kao osnovnom uslovu održanja jedinstvenog državnog i društvenog tkiva BiH, načetog u agresiji na BiH i genocidu nad Bošnjacima. Zato je djelovanje Srpskog ravnogorskog četničkog pokreta direktan udar na Dejtonski mirovni ugovor i Ustav BiH, a samim tim za mir u regionu, Evropi i Svijetu.

     KBSA smatra da je Vaša dužnost da upotrebom svih dozvoljenih sredstava zaštitite osobnu i imovinsku sigurnost bošnjačkih povratnika u RS.

     KBSA Vas još jednom podsjeća da će toleriranje djelovanja navedene fašističko-terorističke organizacije i nacionalističke retorike u BiH dovesti do ozbiljnog ugrožavanja mira, što se već događa eskalacijom ozbiljnih prijetnji, u okolini Gacka, u kojima se najavljuje da će bošnjački povratnici ponovo biti ubijani po scenariju iz vremena agresije na BiH i zločina genocida nad Bošnjacima.

Emir Ramić

Predsjednik UO KBSA