A+ A A-

JEZIVE PRIJETNJE ISLAMSKOJ ZAJEDNICI I BOŠNJAČKIM POVRATNICIMA

     Dužnosnik Islamske zajednice u Gacku i bošnjački povratnici primili su jezivo i šokantno pismo u kojem se izriče prijetnja njihovog klanja i ubijanja od strane Srpskog četničkog pokreta.

     Lutvo Fazlagić iz Kule Fazlagića, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Gacko, jučer je putem pošte u Kuli Fazlagića dobio dva primjerka istovjetnog prijetećeg pisma, oba imaju isti tekst samo je jedno pisano pisanim a drugo štampanim ćiriličnim pismom.

     Pismo je poslato poštom iz Trebinja. Lutvo Fazlagić, povratnik u Kulu Fazlagića kod Gacka, prije dvadesetak dana dobio je također i više telefonskih prijetnji i poruka, a u ovom pismu Srpskog četničkog pokreta pored prijetnji upućenih njemu i njegovoj porodici, zaprijećeno je ubijanjem i svih bošnjačkih povratnika.

     U pismu se ističe: "Fazlagiću, ustašo, prećer'o si. Zaklaću te za 3 dana, najviše 10-12 dana. Zato to preživi i nagledaj se Kule Fazlagića... Prvo ćemo zaklat sve Kuljane, a tebe zadnjeg, da sve to fino vidiš.

Četnička se pesma ori

Fazlagića Kula gori...    

Neće više biti u Kuli ni bule, ni balije, nego će Srbi dizati crkve. 

Nema više balije ni bule panula je

Fazlagića Kula...    

     Skupljamo jedinice za napad na Kulu. Srpski četnički pokret će vas zgaziti, balije, ustaše... Čuvajte se četnika Turci!!!"

     Pismo su potpisali vojvode Đorđe Lukić i Mile Blagojević.

    O ovim prijetnjama obaviještena je policija u Gacku koja ističe da je istraga u toku. Indikativno je i to da je fiksni telefon u poslijepodnevnim satima kod Lutve Fazlagića bio u prekidu više od dva sata, jedino kod njega u cijelom selu.

     Medžlis Islamske zajednice u Trebinju i glavni imam Husein ef. Hodžić izražavaju zabrinutost za sigurnost malobrojnih povratnika i konstatiraju, obzirom da je pismo naslovljeno dužnosniku Islamske zajednice, a ne predsjedniku Mjesne zajednice u Kuli Fazlagića, da se radi o direktnom napadu na funkcionere Islamske zajednice istočne Hercegovine.

     Husein ef. Hodžič, u čijoj je neposrednoj nadležnosti organizacija i funkcioniranje Islamske zajednice u istočnoj Hercegovini, od odgovornih i nadležnih organa vlasti traži da se pronađu i sankcioniraju počinioca a posebno naglašava važnost jasne i odlučne podrške bošnjačkih političara iz RS .

     Također Bošnjaci očekuju da gospodin Lutvo Fazlagić kao i njegova porodica i povratnici u Kuli Fazlagića budu adekvatno i dodatno zaštićeni od strane organa sigurnosti države, entiteta i lokalne policije.

Prijetevce-pismo1