A+ A A-

SERGIJA ZA DAN DŽAMIJA ZA OBNOVU DŽAMIJE U NOVOJ KASABI

n.kasaba     Ovogodišnja sergija za Dan džamija prema odluci Rijaseta Islamske zajednice organizira se za obnovu džamije u Novoj Kasabi na području Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.

     U povodu organiziranja sergije Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta je uputila dopis svim hatibima u kojem se kaže: " Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na svojoj 2. redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu 28. augusta 2007. godine, odnosno 15. ša'bana 1428., rješavajući po zahtjevu tuzlanskog muftije Husein ef. Kavazovića, da se odobri ukupljanje sredstava za obnovu porušene Musa-pašine džamije u Novoj Kasabi, donio je zaključak da se oglasi sergija, poslije džume-namaza, na cijelom području IZ-e u BiH za ukupljanje priloga za izgradnju Musa-pašine džamije u Novoj Kasabi. 

    U skladu sa zaključkom Rijaseta Islamske zajednice, da se za Dan džamija, 07. maja 2008. godine, organizira sergija na području cijele Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za izgradnju Musa-pašine džamije u Novoj Kasabi, molimo sve hatibe na području IZ-e u BiH da u petak na hutbi 19. rebiu-l-ahira 1429. h., odnosno 25. aprila 2008. godine najave džematlijama da će se u petak, poslije džume, 26. rebiu-l-ahira 1429. h., odnosno 02. maja 2008. godine putem sergije prikupljati prilozi za izgradnju Musa-pašine džamije u Novoj Kasabi.

     Musa-pašina džamija u Novoj Kasabi je sagrađena u XVII stoljeću, 1642/43. godine, sazidana od zelene sedre. Od strane pripadnika srpskih agresorskih snaga razorena je u junu 1992. godine. Pripada Medžlisu Islamske zajednice Vlasenica.

     Suljo ef. Memić, sin Sulejmanov, rođen je 15. 3. 1946. godine u Glodima kod Zvornika. Rješenjem Starješinstva Islamske zajednice SR Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, premješten je iz Đulića u Novu Kasabu, u Odbor Islamske zajednice Vlasenica, gdje je ostao do izbijanja agresije na Bosnu i Hercegovinu. Nakon okupacije njegovog džemata od srpskog agresora on je s porodicom prešao u Srebrenicu. Nakon okupacije Srebrenice gubi mu se svaki trag.

     Ahmed Memić, sin Suljin, rođen je 26. 05. 1975. godine u Novoj Kasabi kod Vlasenice. U Gazi Husrev-begovu medresu upisao se 1990. godine. Kad je bio učenik 2. razreda Medrese, nastupila je agresija na Bosnu i Hercegovinu. Zatekao se na ramazanskoj praksi u Novoj Kasabi, gdje mu je otac bio imam. Nakon okupacije područja Vlasenice sa svojom porodicom prelazi na slobodno područje Srebrenice. Nakon okupacije Srebrenice od srpskog agresora 11. 7. 1995. godine njemu se gubi svaki trag.

     Molimo sve medžlise IZ na području Rijaseta da prikupljena sredstva na spomenutoj sergiji u svojim džematima blagovremeno dostave na račun Rijaseta sa naznakom: "Za izgrdanju Musa-pašine džamije u Novoj Kasabi".

Po ovlaštenju Reisu-l-uleme

Mr. Muharem Omerdić