A+ A A-

USAGLAŠENI STAVOVI OKO REORGANIZACIJE IZ-e BOŠNJAKA U SAD

     U prostorijama Rijaseta IZ-e u Sarajevu održan je 13. marta 2008. godine radni sastanak između predstavnika Islamske zajednice Bošnjaka u SAD-u i predstavnika Rijaseta IZ-e u BiH.

     Delegaciju iz Amerike predstavljao je glavni imam IZB u SAD-u dr. Senad ef. Agić i dr. Bajram Mulić, predsjednik krovne organizacije IZB u SAD-u i sabornik. Od strane Rijaseta sastanku su prisustvovali generalni sekretar Rijaseta g. Muhamed Salkić, Mirsad Mahmutović rukovodilac Ureda za Bošnjačku dijasporu, Mensur Karadža i Nurif Herić pravnici u Rijasetu IZ-e BiH.

iabna_rijaset

     Gosti iz Amerike iskoristili su priliku da upoznaju sagovornike o aktivnostima koje oni vode u vezi reorganizacije IZB u SAD-u. Naime, još ranije Rijaset IZ-e u BiH je podržao inicijativu imama Bajrama Mulića sabornika IZ-e BiH iz Amerike da se dosadašnji vid organizacije IZB u ovoj zemlji unaprijedi u viši nivo tj. Mešihat IZ.

     U tom smislu generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić rekao je da Rijaset IZ-e u BiH podržava svaki vid aktivnosti među Bošnjacima u dijaspori koji ima za cilj unapređenje rada. Takođe, dodao je da se mora voditi računa o tome kakav je cilj te reorganizacije i kako doći do njega. Osima toga mora se voditi računa o interesima svih džemata kao sastavnih dijelova krovne Zajednice.

     Nakon iscrpne diskusije u kojoj su učestvovali svi prisutni došlo se do usaglašenog mišljenja da je reorganizacija IZB u SAD-u neophodna, ali da se to mora raditi postupno i u fazama.

     Prva faza bila bi izrada statuta Mešihata, njegovo usaglašavanje sa Ustavom IZ-e u BiH, dugogodišnjom tradicijom Bošnjaka i pravilima koje predviđa američki zakon.   Nakon toga uslijedit će nove faze koje podrazumijevaju regulisanje izbornih pravila, materijalne mogućnosti, te definiranje pitanja koja se tiču teritorijalne i kadrovske prirode.