A+ A A-

MANIFESTACIJA ''DANI SJEĆANJA NA PROFESORA HUSEINA EF. ĐOZU''

''Dani sjećanja na profesora Huseina ef. Đozu'' jedan je od prvih sadržaja, odnosno manifestacija kojom su počeli ovogodišnji ''Aprilski dani kulture - Goraždansko proljeće''.

U okviru manifestacije, pored obilježavanja dana osnovne škole u Goraždu koja nosi njegovo ime, održana je tribina o njegovom životu i djelu i promocija sabranih djela, te večer ilahija i kasida.

Tribina i promocija djela ''Husein ef. Đozo - prosvjetitelj i reformator'', održana je u petak, 04. aprila 2008.godine, u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde. Gosti predavači i promotori bili su: prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, prof. dr. Džemaludin Latić, profesor tefsira na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, doc. dr. Enes Durmišević, docent na predmetu "Historija države i prava Bosne i Hercegovine" na Pravnom fakultetu u Sarajevu, mr. Mustafa Hasani, predavač na Katedri šerijatsko pravo na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, mr. Dževad Hodžić, viši asistent na predmetu Etika na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, mr. Mustafa Prljača, glavni urednik Izdavačkog centra Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ''El-Kalem''.

gorazde_djozo

Večer ilahija i kasida  ''Sjećanje na profesora Huseina ef. Đozu'' održana je u petak, 11. aprila 2008. godine, također, u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde. Recitacije, učenje Kur'ana, mevluda, ilahija i kasida bili su izvedbi Akademskog hora Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva.  Hor je došao u pratnji prof. dr. Džemaludina Latića, koji se u svoje ime i ime Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu obratio prisutnima.

Organizator manifestacije ''Dani sjećanja na profesora Huseina ef. Đozu''  bila je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, odnosno Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona, u saradnji sa Muftijstvom goraždanskim, Općinom Goražde i Centrom za kulturu Goražde.

gorazde-djozo1

Dž. Imamović