A+ A A-

IZJAVE AMERIČKIH KONGRESMENA POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BiH

kongresmen1     Odajući počast nezavisnosti Bosne i Hercegovini u svom obraćanju kongresmen Russ Carnahan iz Savezne države Missouri u Predstavničkom domu američkog Kongresa je kazao:

     "Gospođo predsjedavajuća, želio bih iskoristiti ovo priliku i čestiti građanima Bosne i Hercegovine na 16. godišnjici njihove nezavisnoti.
     Čast mi je predstavljati najveću bosanko-američku populaciju u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i biti dopredsjedavajući u višestranačkom Klubu prijatelja Bosne i Hercegovine u američkom Kogresu zajedno sa kongresmenom Chris Smith-om iz New Jersey-a. Naši bosansko-američki susjedi koji su došli u St. Louis i ostale krajeve Sjedinjenih Američkih Država su učinili jako puno za našu zemlju.
     Ponosan sam što su Sjedinjene Američke Države 7. aprila 1992. godine bile među prvim državama koje su priznale novu nezavisnu Bosnu i Herecgovinu. Danas kada odajemo počast godišnjici njihove nezavisnosti, potvrdimo našu podršku progresu Bosne i Hercegovine i njenim euro-atlanskim integracijama i sjetimo se duge historije njihove multietnicke i vjerske tolerancije.
     Želio bih pozdraviti njihovo demokratsko usmjerenje i čvrsto podržati daljnje odlučne vladine reforme uz poštivanje ljudskih prava, vladavinu prava i slobodno ekonomsko tržište.
     Još jednom čestitam građanima Bosne i Hercegovine na godišnjici njihove nezavisnosti, i radujem se budućoj saradnji između naše dvije zemlje."

Obraćanje kongresmena Johna Olvera iz Savezne države Massachuset
kongresmen     Prisjećajući se priznanja Sjedinjenih Američkih Država nove nezavisne Bosne i Hercegovine kongresmen John Olver iz Savezne države Massachuset u Predstavničkom domu američkog Kongresa je istakao:

     "Gospođo predsjedavajuća, danas odajem počast građanima Bosne i Hercegovine i nedavnoj proslavi njihove nezavisnosti koju su Sjedinjene Američke Države priznale 7. aprila 1992. godine. Počašćen sam što su Sjedinjene Američke Države bile među prvim državama koje su priznale novu nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.
     Želio bih pozdržati demokratsko usmjerenje Bosne i Hercegovine i čvrsto podržavam daljnje jačanje njene vlade, prosperitet građana i njihovo određenost u postivanju ljudskih prava, vladavini prava i slobodnog ekonomskog tržišta. Danas kada obilježavamo godišnjicu američkog priznavanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, dopustite nam da potvrdimo našu podršku progresu Bosne i Hercegovine u njenim euro-atlanstkim integracijama.
     Jos jednom čestitam građanima Bosne i Hercegovine godišnjicu njihove nezavisnosti i radujem se nastavku saradnje izmedju naše dvije zemlje."