A+ A A-

MANJINE KONSTANTNO NA UDARU: "NOŽ, ŽICA, SREBRNICA-MUSLIMANI MARŠ IZ SRBIJE!"

     Helsinškom odboru za ljudska prava u Srbiji obratio se tokom vikenda građanin Kujović Zijad sa Palića, vidno uznemiren i uplašen. Na njegovoj porodičnoj kući, u petak 11. aprila, osvanuo je grafit ogromnih dimenzija ispisan crnim sprejom: "Nož, žica, Srebrnica-muslimani marš iz Srbije!" Nakon prijave, na lice mjesta je izašla patrola subotičkog MUP-a i predsjednik MZ Palić. Policija je g-dinu Kujoviću postavila pitanje "Što si nas zbog ovoga zvao?" i naredila mu da ukloni grafit!!!

     Takođe, predsjedniku MZ i njegovoj pomoćnici policajci nisu dozvolili da fotografiše kuću i sramni grafit!

     Helsinški odbor oštro protestvuje zbog ovakvog ponašanja državnih organa, koji očigledan izliv nacionalne i vjerske mržnje tretiraju sa nedopustivom arogancijom i omalovažavanjem, te tako i sami krše važeće zakone i Ustav RS, pravila svoje profesije, ali i osnovna ljudska prava članova porodice Kujović i svih građana Srbije.

     Helsinški odbor zahtjeva od predstavnika lokalne vlasti da odmah preduzmu mjere za uklanjanje fašističkog grafita sa kuće, a od predstavnika MUP-a da preduzmu sve mjere radi pronalaženja i procesuiranja počinioca ovog djela.

     Prikrivanje ovakvih događaja ili njihovo tretiranje kao nevažnih incidenata, a od strane pravosuđa kao sitnih prekršaja, ne doprinosi smanjivanju međunacionalnih tenzija i najozbiljnije ugrožava napore za izgradnju odgovorne, demokratske i evropski orijentisane Srbije.

HELSINKI COMMITTEE FOR HUMAN RIGHTS IN SERBIA (HCHRS)