A+ A A-

SAOPŠTENJE MEŠIHATA IZCG: SKRNAVLJENJE PRAVOSLAVNIH GROBOVA JE IZMIŠLJOTINA I LAŽ

izcg-mesihat     Povodom natpisa u medijima o „skrnavljenju pravoslavnih grobova kod Hajdarpašine džamije u Radulićima, Bijelo Polje, Mešihat Islamske Zajednice izdaje sljedeće saopštenje:

     Želimo da upoznamo crnogorsku javnost da su u natpisima pojedinih medija izrečene nepravedne optužbe i neistine na račun Islamske zajednice u Crnoj Gori i njenih aktivnosti na pomenutom lokalitetu, kao i notorne laži, naučno neutemeljene o tobožnjem postojanju pravoslavnog groblja na datoj lokaciji i namjeni prostora na kojem je sagrađena Hajdarpašina džamija.
     Pomenutog 8. marta određene službe Islamske zajednice iz Bijelog Polja su raskrčile šiblje sa dijela groblja gdje je po zahtjevu porodice Hajdarpašić trebalo iskopati mezar i izvšili kopanje jednog mezara. Privatni preduzetnici su mašinskim putem uklonili građevinski materijal, pripremljen od strane komunalnog preduzeća za izravnavanje rupa na putu, jer je isti smetao ulasku u groblje.
     Tvrdnja da je džamija podignuta na nekom „...starijem, hrišćanskom, kultnom mjestu...", je naučno neutemeljena i neistinita , jer istorijski izvori govore da je Hajadarpaša Selim koji je po sultanovom beratu - ukazu br. 6 izdatom 5. rebiu-lahira došao u nahiju Bihor u Hercegovačkom sandžaku u jesen 1689. godine, i izabrao čistu ledinu u plodnoj župi Raduliće i tu sagradio džamiju i prateće objekte, hamam, šadrvan, tabhanu, konake, medresu i biblioteku. Džamija je zidana od posebne vrste kamena - sedra kamen vađen iz zemlje, koji poslije vađenja iz zemlje dobija tvrdoću i nije hladan. Džamija je spaljena i djelimično porušena krajem 1942. godine u četničkim pohodima protiv islamskog življa na ovom području.
     Posebno vrijeđa tvrdnja da su oko temelja džamije vidljivi ostaci hrišćanskih grobova, to je zaista jedna notorna laž, jer se na pomenutom groblju u posljednjih više od trista godina sahranjuju potomci Hajdarpaše Selima-Hajdarpašići ( iza džamije se nalaze ostaci turbeta gdje je sahranjena supruga Hajdarpaše Selima ) i posljednjih nekoliko decenija porodica Veskovića. O tome govore mnogobrojni nadgrobni spomenici (nišani) na mezarima, neki od njih su stari i više od dvjesta godina. Posljednja dva ukopa u ovom groblju su obavljena prije sedam mjeseci i prije mjesec dana.
     Mislimo da je Islamska zajednica u Crnoj Gori nebrojeno puta upućivala na neophodnost međuvjerskog i međuetničkog sklada i tolerancije, kao osnovnih preduslova za jedan skladan suživot svih građana Crne Gore.

(www. monteislam.com)