A+ A A-

SKUPŠTINA UDRUŽENJA ILMIJJE IZ-e U BiH

     U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu je u srijedu 09. aprila održana druga redovna sjednica Skupštine Udruženja ilmije IZ-e u BiH.

     Na Skupštini je razmotren i usvojen Izvještaj o radu Glavnog odbora Udruženja ilmijje u 2007. i Plan i programa rada u 2008. godini.

     U prvom dijelu sjednice prisutnim se obratio muftija tuzlanski Husein ef. Kavazaović, zaželivši uspješan rad u ime muftija, a potom je govorio Sulejman Garib, rukovodilac ekspertnog tima Vlade Federacije za pitanja penzionog i socijalnog osiguranja. On je delegatima Skupštine izrazi žaljenje što Vlada do sada nije imala sluha da riješi ovo pitanje zbog postojanja više razloga, ali su oni uglavnom objektivne prirode. Garib je kazao da postoji ozbiljna namjera i spremnost da se ova problematika riješi u što kraćem roku i postupku i "odlučili smo da pitanje povoljnog penzionisanja vjerskih službenika ugradimo u izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju."

     Uspjeh u radu Skupštini ilmijje zaželio je i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. Reisu-l-ulema je potom govorio o organizovanju uleme unutar Islamske zajednice i podizanju njenog ugleda kroz misiju koju obavlja, naglašavajući da se danas vidi, kada se čitaju tekstovi El-Hidaje, kako je u njima težište bilo na misiji i misionarstvo, a vrlo malo je staleških pitanja.

     Prema riječima reisu-l-uleme nakon II svjetskog rata Udruženje ilmijje se najčešće bavilo i raspravljalo o staleškim pitanjima, međutim zahvaljujući naporima rahmetli Huseina Đoze nastojala se očuvati ravnoteža između ovoga dvoga i promicati intelektualni i misionarski aspekt u radu Udruženja. "Ja mislim da je naša ulema kroz Udruženje ilmijje uvijek u iskušenju između ova dva koncepta, koncepta misije, ideje i koncepta u čijem su fokusu staleška pitanja", kazao je reisu-l-ulema. On je naglasio da IZ-a ulazi u jednu zrelost koja sa sobom nosi brojne rizike ali ne postoji druga alternativa, i ko nije spreman nositi zahtjevnu odgovornost posla imama i cijenu te spremnosti, ne treba se baviti ovim poslom. "Preporučujem, uz sve probleme koje imamo, da se držimo koncepta koji je zacrtala El-Hidaja", potcrtao je reisu-l-ulema  ističući da ulema ne smije zaboraviti genocid i kada bi to svi drugi učinili, jer ulema imam obavezu da svaki put, kada ima za to priliku, kaže da se ovdje dogodio geneocid i da se zna ko je odgovoran. 

Skupština- ilmijje

Diskusije

     Tokom rasprave o Izvještaju Glavnog odbora i plana rada u 2008. godini čuli su se brojni prijedlozi, kritike i inicijative. Više delegata je tražilo objašnjenja o poduzetim aktivnostima u vezi povoljnog stambenog kreditiranja imama, predlagano je da se tribine Glavnog odbora Udruženja ilmijje organiziraju i izvan Sarajeva, da se pišu i e-mailom šalju imamima, zatim je bilo riječi o stipendiranju imama i njihove djece, zašto su ukinuti sportski susreti na nivou mekteba, o potrebi snažnijeg angažmana imama u distribuciji i promociji izdavačke djelatnosti Udruženja i sl.

     Muharem ef. Hasanbegović predsjednik Udruženja ilmijje u više navrata je sugerirao da imami imaju mnogo načina i puteva da svoje prijedloge i sugestije dostave Glavnom odboru, govorio o potrebi snažnije solidarnosti i zajedničkog rada na otklanjanju uočenih slabosti. Također je zatražio da se u izradu programa aktivnosti Udruženja uključe svi njegovi članovi kako bi se dobila najprihvatljivija rješenja. Muharem ef. je podsjetio delagate da je Izudin ef. Kruško zadužen od strane Glavnog odbora da ponudi najpovoljnije rješenje za stambeno kreditiranje imama, te da je razgovarano sa Islamskom zajednicom Bošnjaka u Njemačkoj da se obezbjedi desetak stipendija za djecu imama, a u vezi tribina je istakao da su odbori Udruženja slobodni i mogu organizirati tribine i predavanja, ali da su tribine "Ummet danas" i "Bosna danas" iz više razloga vezane za Sarajevo.

     Izudin ef. Kruško u svojoj diskusiji je naglasio da je obavezu ponude rješenja stambenog kreditiranja imama savjesno i odgovorno prihvatio, da je tražio u dva navrata prijem kod banaka sa kojima Rijaset radi, ali da to nije uspio realizirati. On je istakao da je njegov prijedlog da Rijaset bude moralni jamac kod ovih banaka u cilju realizacije programa.    

Opširna diskusija o Pravilniku    

     Najviše diskusije na Skupštini Udruženja vođeno je oko usvojenog Pravilnika o imamima, a više diskutanata je zamjerilo zašto je Pravilnik prošao mimo mišljenja i stava Glavnog odbora Udruženja, mnogi diskutanti su izrazili nezadovoljstvo procedurom i neuvažavanjem sugestija na Pravilnik o imamima koje su stizale sa terena.

     Muharem ef. Hasanbegović je odgovorio da Glavnom odboru službeno i zvanično nije dostavljen ovaj Pravilnik na razmatranje i vjerovatno GO nije iskazao dovoljnu mobilnost po ovom pitanju, niti je u ovom slučaju dobio bilo kakve sugestije sa terena.

     Nakon opširne rasprave zaključeno je da Glavni odbor Udruženja ilmijje izrazi negodovanje zbog načina na koji je vršena procedura prilikom usvajanja Pravilnika o imamima i odbijanja većine njihovih sugestija.