A+ A A-

POTVRDA KLJUČNE ULOGE IMAMA I JEDINSTVA ISLAMSKE ZAJEDNICE

     Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organiziralo je susrete imama koji djeluju u BiH i predstavnika Rijaseta na čelu sa reisu-l-ulemom na kojima je još jednom potvrđena ključna uloga imama u razvoju i funkcioniranju Islamske zajednice i ispoljeno jedinstvo oko zajedničkih strateških pitanja i projekata.

     Na ovim susretima, odnosno svojevrsnim seminarima, analizirana je uloga imama u razvoju Islamske zajednice, tekuća problematika iz svakodnevnih aktivnosti i rada imama i Rijaseta i govoreno je o vizijama i projekcijama Islamske zajednice u narednom periodu.

     Prvi susret je održan u četvrtak 27. marta 2008. godine u Goraždu za imame sa područja Goraždanskog i Sarajevskog muftijstva, a potom su nastavljeni u Zenici u petak 28. marta za područje Muftijstva zeničkog, u Bosanskoj Krupi za imame sa područja Muftijstva banjalučkog i Muftijstva bihaćkog u ponedjeljak 31. marta 2008., za područje Muftijstva travničkog i Muftijstva mostarskog u Jablanici u utorak 1. aprila 2008. godine, a okončani su 2. aprila susretom u Tuzli kojem su prisustvovali imami Muftijstva tuzlanskog.

gorazde1

Obraćanje reisu-l-uleme u Goraždu

gorazde_sem

Imami Sarajevskog i Goraždanskog muftijstva 

     Susretima je prisustvovalo 845 imama, sve muftije, zatim ispred Rijaseta dr. Mustafa Cerić reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji je pored brojnih odgovora na postavljena pitanja učesnika govorio o općim prilikama u IZ-i, njenim perspektivama i prioritetima, dajući smjernice i preporuke za rad imama, Muhamed Salkić generalni sekretar Rijaseta, osim susreta u Tuzli, govorio je o administrativnom i pravnom poslovanju u IZ-i, vođenju knjiga džemata i ljetopisa, Elnur Salihović referent za zekat, prezentirao je izvještaj o akciji zekata u 2007. godini, zaključcima sa seminara o zekatu i novopokrenutim aktivnostima referata na čijem je čelu, a ulogu moderatora i vođenja toka susreta imao je Muharem Hasanbegović predsjednik Udruženja ilmijje.

     Predsjednik Udruženja ilmijje je naznačio da se ovi susreti i seminari održavaju na temelju odluke Rijaseta prema kojoj će se dva puta godišnje organizirati susreti reisu-l-uleme i njegovih saradnika sa svim imamima u Bosni i Hercegovini.

seminar_zenica1

seminar_zenica2

Sa susreta u Zenici 

     Mensur ef. Pašalić glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, Izet ef. Čamdžić imam Čaršijske džamije u Zavidovićima, Muris ef. Spahić glavni imam Medžlisa IZ-e Banja Luka, Suad ef. Mujakić glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac i Ramiz ef. Bajić imam u Tuzli su na ovim seminarima prezentirali referate na temu "Uloga imama u razvoju Islamske zajednice" u kojima su istaknuti svakodnevni izazovi u radu imama, njihove dnevne aktivnosti i zadaci, obaveze i očekivanja džematlija, Islamske zajednice, radni profil jednog imama, te potrebe i poteškoće sa kojima se imami susreću u svom radu.

     Tokom seminara pokrenuta su brojna pitanja iz domena rada imama i Islamske zajednice, ukazano na konkretne primjere koji mogu unaprijediti status imama i njihov položaj u džematu i društvu, naglašena je potreba jače koordinacije između različitih nivoa organizacionih jedinica u strukturi IZ-e.

     U više navrata je isticano da su ovo izvanredne prilike da rukovodstvo Islamske zajednice u direktnom kontaktu, otvorenom i iskrenom razgovoru čuje mišljenja i stavove imama, upozna se sa izazovima, potrebama i očekivanjima imama od Rijaseta, imami iskažu svoje dileme, zatraže objašnjenja, da oni izraze svoje mišljenje o tekućim aktivnostima Rijaseta i budućim planovima rada.

     Rukovodstvo IZ-e iskazalo je zahvalnost imamima na njihovom radu i iskazanim rezultatima u promicanju principa dobra, islamskih vrijednosti i načela, patriotizmu, ljubavi i pomoći prema obespravljenim, prognanim, napose bošnjačkim povratnicima, a posebno je naglašena ključna uloga imama u razvoju IZ-e kao i činjenica da će Rijaset svim svojim kapacitetima biti u službi imama i njihovih potreba u džematima.

     Također je iskazana zabrinutost zbog postojećih političkih odnosa, podjela, ličnih netrpeljivosti i neshvatljive neodgovornosti unutar bošnjačkog političkog korpusa i zatraženo je prevazilaženje trenutnih nesporazuma među bošnjačkim političkim predstavnicima i postizanje konsenzusa oko fundamentalnih društvenih, nacionalnih i političkih pitanja u interesu općeg dobra i postavljanja općih iznad ličnih i parcijalnih interesa.

     Na seminaru u Jablanici posebno je iskazana zabrinutost i ogorčenje zbog odsustva reakcije bošnjačkih političkih predstavnika na brojne probleme povratnika i imama u povratničkim područjima, a više je imama isticalo probleme sa kojima se suočava Husein ef. Hodžić glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, iskazujući sa njim svoju duboku solidarnost i podršku.

bihac-sem

bihac-semi

Sa susreta u Bosanskoj Krupi 

Iz referata imama

     Mensur ef. Pašalić je u prezentiranom referatu u Goraždu govorio o odnosu države i društva prema imamima posebno u svjetlu još uvijek nereguliranog penzionog osiguranja, opterećenosti imama širokim i raznovrsnim aktivnostima koje se očekuju da ih obavljaju u džematu, nejednakom reguliranje imamskih plata i sl. "Ako je imam aktivan i kreativan džemat je organiziran i servis njegovih projekata, dok tamo gdje izostaje aktivnost imama on postaje instrument parcijalnih ideja pojedinih džematlija", stav je Menura ef. Pašalića.

m.pasalic

Mensur ef. Pašalić 

     On je predložio uvođenje jedinstvene članarine na nivou Rijaseta, da se plaće isplaćuju iz jedinstvenog Rijasetovog trezora, da država plaća doprinose za PIO, da se na temelju ozbiljne analize razmotri mogućnost izdvajanja iz zekata za edukaciju imama i da se imami u RS finansiraju iz zajedničkog budžeta Rijaseta i drugih bošnjačkih institucija, a imami će "izvršavati svoje dužnosti i svoju misiju, njihov zajednički cilj je snažna i jedinstvena IZ-a", kazao je glavni imam MIZ-e Fojnica.

     Izet ef. Čamdžić imam Čaršijske džamije u Zavidovićima u svom referatu je istakao da imam vodi džemat, ali mu istodobno i služi, imam nema radno vrijeme, jer on živi svoje radno vrijeme. Prema njegovom mišljenju mekteb je pravi posao imama, jer je muallim, odnosno imam, glavno nastavno sredstvo u mektebu i mektebu treba ozbiljna podrška od strane IZ-e. "Džematski odbor treba da služi imamu, jer on ne može rješavati imamske poslove."

     S druge strane, kao što je imam predvodnik džemata, glavni imam treba da predvodi imame, a muftija bi trebao biti više terenski nego uredski muftija. Također sistem u kojem se znaju zadaci je najbolja pomoć imamu i džematu, a Sabor i Rijaset mogu pomoći imamu gradeći sistem u kojem će svako raditi svoj posao. Rijaset treba pokazati da vrednuje rad imama na način da vrijedni imami dobiju neku nagradu za životno djelo. Među osnovnim prioritetima imama je permanentno obrazovanje, a IZ-a bi trebala tome pridonijeti kroz organizaciju različitih seminara i radionica, neki su od iznešenih stavova Izeta ef. Čamdžića.

    m-spahic

Muris ef. Spahić 

     Muris ef. Spahić tokom izlaganja svoga referata u Bosanskoj Krupi govoreći o dužnostima imama, kako je to regulirano kroz normativne akte, istaknuo je potrebu da imam u svome radu dospije do svakog džematlije kako bi dobio kvalitetnog džematliju. On je govorio o obavezama imama u obnovi i izgradnji vjerskih objekata, zaštiti vakufske imovine, o nepovoljnim sigurnosnim prilikama za održavanje islamskih manifestacija u pojedinim dijelovima naše zemlje, o tome da u nekim gradovima regulacioni planovi ne idu na ruku IZ-i i da aktivnosti s islamskim predznakom nailaze na otpor vlasti. Prema njegovim riječima "koordinacijom između imama i džematskog odbora stvara se dobra pretpostavka za uspjeh, jer imam ima znanje a džematski odbor iskustvo." Za uspješan rad imama Muris ef. posebno važnim smatra saradnju izvršnog odbora medžlisa i džematskog odbora.

     Suad ef. Mujakić u Jablanici je kazao da su imami snaga Islamske zajednice i ukoliko je ova snaga svjesna svoje uloge u sistemu Islamske zajednice onda je i Islamska zajednica dobra i efikasna. "U tom kontekstu imami moraju biti ponosni ali i odgovnorni. Ponosni zbog uloge koju imaju u razvoju Islamske zajednice, a odgovorni zbog tereta kojeg preuzimaju na sebe."

S.mujakic

Suad ef. Mujakić 

     U nastavku svoga izlaganja Mujakić je, između ostalog, naglasio potrebu podjele poslova na imamske, hatibske i mualimske što bi doprinijelo uspješnijem radu imama, kazao da džematski odbori trebaju osigurati uslove za nesmetan rad, dati podršku u realizaciji programa koji su dobri za džemat ili Islamsku zajednicu, medžlisi trebaju obezbijediti materijalnu sigurnost kroz redovne i adekvatne lične dohotke, a glavni imami moraju pružiti stručnu pomoć na terenu, a naročitu pažnju moraju obratiti na imame koji tek zasnivaju radni odnos u Islamskoj zajednici. Prema njegovim riječima, Rijaset, muftijstva, medžlisi i džemati moraju više voditi računa o ekonomskoj situiranosti imama, ali istodobno imami traže od Rijaseta, muftijstava, Udruženja ilmije i medžlisa da im omoguće edukaciju kroz stručne seminare (kiraet, fikh, hadis tefsir), ali i seminare koji će pomoći imamu da kvalitetnije može komunicirati sa džematlijama (politika, ekonomija, svjetska kretanja itd.). Kazano je da bi uključivanje profesora medresa i fakulteta pomoglo imamima na terenu. 

     "Imami u povratničkim medžlisima i džematima su dio Islamske zajednice. Da li smo se zapitali kako oni funkcionišu, da li smo se zapitali šta je sa imamima u tim džematima. Rijaset IZ u BiH po tom pitanju mora biti konkretniji", kazao je Suad ef. Mujakić.

     Ramiz ef. Bajić u Tuzli govoreći o teškoćama u radu imama je kazao da nefunkcionalnost i neažurnost džematskih i izvršnih odbora, što je čest slučaj, značajno otežavaju uspješno obavljanje poslova imama jer je obezbjeđivanje uslova i infrastrukture općenito u nadležnosti spomenuta dva tijela Islamske zajednice. Stoga džematski odbor se mora brinuti o džamiji, vakufskoj imovini, opremanju učionice sa potrebnim pomagalima, dok s druge strane medžlis IZ-e kao poslodavac ima punu odgovornost po svim pitanjima za svog uposlenika. "Izvršni odbori su preglomazni po broju i nisu funkcionalni. Oni u praksi vrše ulogu upravnih odbora. Također, profesionalizacija radnog mjesta glavnog imama otvara perspektivu za uspješniji rad medžlisa", mišljenja je Ramiz ef. Bajić.

Ramiz_bajic

Ramiz ef. Bajić 

     Elementarna stvar je da Rijaset, kao i drugi nadležni organi, obezbijede uslove za adekvatan lični dohodak i penziono i zdravstveno osiguranje, takođe je bitno da organi IZ-e obezbijede uslove da imam sa određenom kvalifikacijom ostvaruje jednaka prava na lični dohodak, bez obzira na broj domaćinstava u džematu u kojem radi. To upućuje na potrebu cjelovitog i jedinstvenog načina obezbjeđivanja i finansiranja ličnih dohodaka i drugih prinadležnosti imama. Imam je obavezan da stalno osvježava svoje znanje, kroz iščitavanje literature koja će mu pomoći u njegovoj misiji. Po ovom pitanju Rijaset, bi trebao kroz potpisivanje ugovora o saradnji sa univerzitetima u zemlji i inozemstvu, omogućiti imamima kontinuirano usavršavanje kroz pohađanje studijskih programa od nekoliko sedmica, ovisno o kojem se programu radi. Veliki broj imama je zainteresiran za ovaj vid edukacije, kazao je, između ostalog, Ramiz ef. Bajić.   

Iz izlaganja reisu-l-uleme

     Tokom susreta sa imamima reisu-l-ulema je kazao kako su on lično i njegovi saradnici došli da razgovaraju sa imamima kao svojim kolegama, da čuju njihove sugestije i probleme, jer u ovakvoj vrsti susreta i razgovora nema podređenih niti nadređenih, jer je intencija Rijaseta da uspostavlja odnos u kojem niko ne vlada, nego da se uspostavljaju partnerski odnosi i da mi pravimo Zajednicu slobodnih ljudi.

     Reisu-l-ulema je kazao da je "Islamska zajednica bazirana na principiu dobrovoljnosti, moralnog kredibiliteta i ugleda i da je dobrim dijelom njeno funkcioniranje postavljeno na temelju decentralizacije".

     Reisu-l-ulema je naglasio da pitanju centralizacije članarine treba prići oprezno i ozbiljno i da se o tome treba postići konsenzus imama, jer samo donošenje odluke na nivou Rijaseta neće suštinski riješiti ovo pitanje.

       U svojim izlaganjima reisu-l-ulema je potencirao važnost i ugled imamskog poziva u našem društvu, ističući "vaša volja je za nas, Rijaset, obavezujuća i ono što vi budete željeli u granicama naših mogućnosti ćemo sprovesti... Posao imama je velika čast. Trud i rad imama se ne može platiti na ovome svijetu, a, s druge strane, Allah je počastio imame da izađu na minber, da govore u Njegovo ime i ime Njegovog Poslanika." Ljubav prema imamskom pozivu i misiji koju imami imaju u društvu, čvrsta vjera u srcu i pouzdanje u Allaha dž. š. su pretpostavke uspješnog i zadovoljnog imama, uvjerenja je reisu-l-ulema.

      Također je reisu-l-ulema naglasio da imami ne trebaju na minberu nikoga spominjati, nijednu političku stranku ili osobu, jer IZ-a promovira moralne vrijednosti, principe i standarde.

     Reisul-ulema se založio za snaženje uloge imama, mekteba, medresa i džemata kao garanta jačanja i očuvanja Islamske zajednice, jer su menšura s jedne i džamija, medresa i imami s druge strane sačuvali islam na ovim prostorima.

     "Mi smo narod koji je preživio genocid", kazao je reisu-l-ulema na jednom od ovih susreta, ističući značaj osluškivanja glasova i sa Zapada i Istoka, budnost i oprez u svome radu, ali i nužnost da, kao narod, tražimo da naši predstavnici u vlasti odgovorno i dosljedno izvršavaju svoje preuzete obaveze.

jablanica-semin

jablanica_sem

Imami Travničkog i Mostarskog muftijstva u Jablanici

tuzla-seminar

tuzla-imami

Imami Muftijstva tuzlanskog