A+ A A-

U NOVOM PAZARU DIPLOME PRVIM GENERACIJAMA DIPLOMACA

int.univerz     Posljednjeg dana marta, u dvorištu Internacionalnog univerziteta za čiji su se prelijep izgled i dekoraciju pobrinuli radnici Univerziteta, podijeljeno je 256 diploma studentima koji su okončali osnovni, 15 diploma magistrima i 15 diploma studentima koji su uspješno završili doktorski studij.

     Dodjela je, zbog velikog broja diplomaca počela od 7 ujutru, da bi se okončala tek poslije 14 časova. Diplome studentima osnovnih studija uručivali su ujutru prorektor Sait Kačapor i menadžer Misala Zukorlić, dok je garnitura magistara i doktora svoje diplome uzela nešto iza 13 časova.
     Prisutne posjetioce, prijatelje, rodbinu i kolege, zabavljali su studenti glume, dok je sam program vodila dr. Suada Gicić Skenderi. Nakon 13 časova na dodjeli diploma magistrima i doktorima, prisustvovali su brojni gosti iz političkog, društvenog, javnog, nevladinog sektora kao i veliki broj profesora, asistenata, prorektora i rektora.   Diplome magistrima uručio je izaslanik predsjednika Republike Srbije, ministar Slobodan Milosavljević, a diplome doktorima ministrica nauke Ana Pešikan.

Podijeljene i plakete najzaslužnijima
    
Ovom prilikom uručene su i plakete najboljima i najzaslužnijima, a njih je uručio rektor, muftija Muamer ef. Zukorlić. Plaketa je uručena Jusufu Muškiću direktoru štamparije Grafokarton iz Užica zbog dobre saradnje sa Univerzitetom i brojnih štamparskih usluga koje je učinio Univerzitetu. Kao najboljem studentu školske 2002/2003. i diplomcu uručena je plaketa Enisu Ujkanoviću, a za najboljeg diplomca iz generacije 2003/2004. plaketa je uručena Muzaferu Saračeviću dok je Milan Krstić dobio plaketu kao najbolji student u školskoj 2007/2008. godini. Ovoj trojici studenata odnosno diplomaca uručena je i novčana nagrada od po 500 evra zahvaljući donatoru Hasku Duljeviću iz Sarajeva.

Jedina uspješna multietnička ustanova u Srbiji
    
U svom jezgrovitom obraćanju, rektor Muamer ef. Zukorlić istakao je da je Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru proglašen jedinom uspješnom multietničkom ustanovom u Srbiji, te da samo originalne stvari imaju budućnost, što se u i modernom svijetu naziva brendom, a Internacionalni univerzitet je jedan od najvećih brendova kako Sandžaka tako i cijele Srbije.

     Rektor je govorio o važnosti koju za ovaj kraj ima ovoliki broj diplomiranih studenata naglasivši da više od 90% njih već radi u okviru svoje struke.

     U svom govoru izrazio je zahvalnost svim prijateljima Univerziteta a posebno prvoj generaciji studenata koja je odlučila da svoje povjerenje pokloni baš ovom univerzitetu, ali i svima onima koji su na bilo koji način u toku ovih 6 godina, uticali na njegov uspjeh i napredak. „Osjećam se dužnim početi se zahvaljivati, ali se bojim da je spisak suviše predug. Ali, čovjek koji nije danas sa nama, dr. Zoran Đinđić, je najzaslužniji za postojanje ovog Univerziteta, „ istakao je uvaženi rektor.

     On je također naglasio da je do ove godine Univerzitet primao gotovo neograničen broj prijavljenih studenata, što ove godine neće biti slučaj već će prijem brucoša biti brojkom ograničen zbog same činjenice da je sve više onih koji svoje obrazovanje žele sticati baš na ovom mjestu.
     Skupu se također obratio i jedan od osnivača Univerziteta, akademik Jašar Redžepagić, koji se prisjetio vremena kada je prije 6 godina postojala samo ideja, inicijativa i uporno zalaganje da Novi Pazar dobije barem jedan fakultet, a danas već postoje dva univerziteta. „Ovaj narod nije dovoljno ni svjestan šta zapravo ima i šta znači jedan ovakav Internacionalni univerzitet", rekao je Jašarević na kraju.
     Tako je protekla svečana dodjela diploma skoro tri stotine diplomiranih studenata koji su nemjerljivo blago ovom kraju i njegov najljepši i najdragocjeniji poklon.

Sanela Karišik Misirlić

(www.islamskazajednica.org)