A+ A A-

RAZGOVOR I RAZMJENA MIŠLJENJA O ULOZI IMAMA U RAZVOJU ISLAMSKE ZAJEDNICE

zenica-film1     U organizaciji Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od četvrtka 28. marta 2008. godine održavaju se seminari i susreti imama i predstavnika Rijaseta na čelu sa reisu-l-ulemom na kojima se razmatra uloga imama u razvoju Islamske zajednice i problematiziraju aktuelna pitanja i tekuće aktivnosti u Islamskoj zajednici.

     Prvi susret je održan u Goraždu za imame sa područja Goraždanskog i Sarajevskog muftijstva, u četvrtak 27. marta 2008. godine, a potom su susreti nastavljeni u Zenici u petak 28. marta za područje Muftijstva zeničkog, u Bosanskoj Krupi za imame sa područja Muftijstva banjalučkog i Muftijstva bihaćkog u ponedjeljak, 31. marta 2008. i za područje Muftijstva travničkog i Muftijstva mostarskog u Jablanici u utorak 1. aprila 2008. godine.

     Na seminarima su pored imama i muftija spomenutih muftijstava kao domaćina, učestvovali dr. Mustafa Cerić reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji je pored brojnih odgovora na postavljena pitanja učesnika govorio o općim prilikama u IZ-i, njenim perspektivama i prioritetima, dajući smjernice i preporuke za rad imama, Muhamed Salkić generalni sekretar Rijaseta, govorio je o administrativnom i pravnom poslovanju u IZ-i, Elnur Salihović referent za zekat, prezentirao je izvještaj o akciji zekata u 2007. godini, zaključcima sa seminara o zekatu i novopokrenutim aktivnostima referata na čijem je čelu, a moderator seminara je bio Muharem Hasanbegović predsjednik Udruženja ilmijje.

     Predsjednik Udruženja ilmijje je naznačio da se ovi seminari održavaju na temelju odluke Rijaseta prema kojoj će se dva puta godišnje organizirati susreti reisu-l-uleme i njegovih saradnika sa svim imamima u Bosni i Hercegovini.

     Mensur ef. Pašalić glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, Izet ef. Čamdžić imam Čaršijske džamije u Zavidovićima, Muris ef. Spahić glavni imam Medžlisa IZ-e Banja Luka i Suad ef. Mujakić glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac su na ovim seminarima prezentirali referate na temu "Uloga imama u razvoju Islamske zajednice" u kojima su istaknuti svakodnevni izazovi u radu imama, njihove dnevne aktivnosti i zadaci, obaveze i očekivanja džematlija, Islamske zajednice, radni profil jednog imama, njegove potrebe i poteškoće sa kojima se imami susreću u svom radu.

     Tokom seminara pokrenuta su brojna pitanja iz domena rada imama i Islamske zajednice, ukazano na konkretne primjere koji mogu unaprijediti status imama i njihov položaj u džematu i društvu, naglašena je potreba jače koordinacije između različitih nivoa organizacionih jedinica u strukturi IZ-e.

     U više navrata je isticano da su ovo izvanredne prilike da rukovodstvo Islamske zajednice u direktnom kontaktu, otvorenom i iskrenom razgovoru čuje mišljenja i stavove imama, upozna se sa izazovima, potrebama i očekivanjima imama od Rijaseta, imami iskažu svoje dileme, zatraže objašnjenja, da oni izraze svoje mišljenje o tekućim aktivnostima Rijaseta i budućim planovima rada.

     Rukovodstvo IZ-e iskazalo je zahvalnost imamima na njihovom radu i iskazanim rezultatima u promicanju principa dobra, islamskih vrijednosti i načela, patriotizmu, ljubavi i pomoći prema obespravljenim, prognanim, napose bošnjačkim povratnicima, a posebno je naglašena ključna uloga imama u razvoju IZ i Rijaset će svim svojim kapacitetima biti u službi imama i njihovih potreba u džematima.

     Također je iskazana zabrinutost zbog postojećih političkih odnosa, podjela, ličnih netrpeljivosti i neshvatljive neodgovornosti unutar bošnjačkog političkog korpusa i zatraženo prevazilaženje trenutnih nesporazuma i postizanje konsenzusa oko fundamentalnih društvenih, nacionalnih i političkih pitanja u interesu općeg dobra i postavljanja oćih iznad ličnih i parcijalnih interesa.

     Na seminaru u Jablanici posebno je iskazana zabrinutost i ogorčenje zbog odsustva reakcije bošnjačkih političkih predstavnika na brojne probleme povratnika i imama u povratničkim područjima, a više je imama isticalo probleme sa kojima se suočava Husein ef. Hodžić glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, iskazujući sa njim svoju duboku solidarnost i podršku.

   Ovaj ciklus seminara Udruženja ilmijje završava se u Tuzli, u srijedu 2. aprila, na kojem će se okupiti imami sa područja Muftijstva tuzlanskog.