A+ A A-

SERGIJA ZA IZGRADNJU ČARŠIJSKE DŽAMIJE U BOSANSKOJ DUBICI

B_DubicaBroj: 02-ZS-1403/2008.

Datum: 17. rebiu-l-evvel 1429.

             25. mart 2008. godine 

SVIM HATIBIMA NA PODRUČJU RIJASETA PUTEM UREDA MUFTIJA 

     Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na svojoj 4. redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu 21. januara 2008. godine, odnosno 12. muharrema 1429., rješavajući po prijedlogu banjalučkog muftije Edhem ef. Čamdžića, da im se pruži pomoć u izgradnji Čaršijske džamije u Bosanskoj Dubici, donio je zaključak da se oglasi sergija, poslije džume-namaza, na cijelom području IZ-e u BiH za ukupljanje priloga za izgradnju Čaršijske džamije u Bosanskoj Dubici, jer je izgradnja ove džamije od posebnog značaja za stanovnike Bosanske Dubice.  

     U dogovoru su muftijom banjalučkim i Medžlisom IZ Bosanska Dubica molimo sve hatibe na području IZ-e u BiH da u petak na hutbi 27. rebiu-l-evvela 1429. h., odnosno 04. aprila 2008. godine najave džematlijama da će se u petak, poslije džume, 05. rebiu-l-ahira 1429. h., odnosno 11. aprila 2008. godine putem sergije prikupljati prilozi za izgradnju Čaršijske džamije u Bosanskoj Dubici.

     Čaršijska džamija u Bosanskoj Dubici je sagrađena u XVII stoljeću, 1685. godine. Teška sudbina zadesila je Čaršijsku džamiju kada su je pripadnici srpskih agresorskih snaga srušili i temelje joj poravnali, prisilili su njezinog imama da na tom mjestu posije travu.

     Postavljen je kamen temeljac za obnovu pomenute džamije, a u završnoj fazi je izrada projektne dokumentacije. Početak radova na izgradnji Čaršijske džamije u Bosanskoj Dubici planiran je u mjesecu aprilu 2008. godine, ako Bog da.

     Molimo sve medžlise IZ na području Rijaseta da prikupljena sredstva na spomenutoj sergiji u svojim džematima blagovremeno dostave na račun Rijaseta sa naznakom: "Za izgrdanju Čaršijske džamije u Bosanskoj Dubici".

Po ovlaštenju Reisu-l-uleme

Mr. Muharem Omerdić