A+ A A-

SRPSKI KLUB U KONGRESU PREDLOŽIO REZOLUCIJU KOJA BETONIRA AGRESIJU I GENOCID

logoen1     Kopredsjedavajuci srpskog Kluba prijetalje u američkom Kongresu (Serbian Caucus), konrgresmenka Melissa Bean i kongresmen Dan Burton, ovih su dana predložili američkom kongresu na razmatranje i usvajanje novu rezoluciju o Bosni i Hercegovini, H.R. 1052. 

     Ova rezolucija govori o značaju potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je, kako stoji u tekstu rezolucije, pomogao formiranju multietničke države Bosne i Hercegovine. Ovo implicira da Bosna i Hercegovina prije Dejtona nije postojala kao država. Nadalje se u tekstu rezolucije traži priznanje i ustavna zaštita Republike Srpske čime se nastoji cementirati unutrašnje uređenje BiH nastalo isključivo kao posljedica agresije i genocida.

     Pretpostavlja se da je ova rezolucija uveliko potpomognuta angazmanom Quinn Gillespie LLC, jedne od najuticajnijih lobističkih firmi ovdje u Washington DC-u, kojoj Vlada Republike Srpske, za zastupanje njenih interesa, plaća godišnje $1,440,000. Ovo je zaista velika suma novca sa kojom se može puno toga postići u lobiranju.

     Vaš je kongresmen sada vjerovatno u situaciji kada se treba odlučiti za jednu od dvije ponuđene rezolucije: H.R. 679 koju je nedavno predložio Bosnian Caucus  a koja zagovara temeljite ustavne reforme na putu ka Europskoj uniji ili gore spomenutu rezoluiciju H.R. 1052 koju je predložio Serbian Caucus a koja želi legalizovati rezultate agresije i genocida. Na vama je sada da kažete vašem kongresmenu kakvu odluku da donese! Ne treba se zavaravati ničijom dobrotom, jer ako vi nećete biti proaktivni drugi to hoće, kaže se u saopćenju Bošnjačko-američkog savjedovanog vijeće za BiH sa sjedištem u Washingtonu. 

TCA dodijelila $150,000 matching grant Savjetodavnom vijeću

     Izuzetno nam je zadovoljstvo izvijestiti vas da su 20. marta ove godine naši predstavnici i predstavnici Turkish Coalition of America (TCA) potpisali u Washington DC-u Ugovor o dodjeli $150,000 (matching grant) Bosnjacko-americkom Savjetodavnom vijecu, kao glasu istine o BiH u Washington DC-u, za podrsku trenutnom radu te za prosirenje aktivnosti i zaposljavanje jedne osobe kao izvrsnog direktora na puno radno vrijeme. Da potsjetimo samo da je TCA pokrenuo suradnju sa Savjetodavnim vijecem dodjeljivanjam stipendija za školovanja americkih studenata bosanskog porijekla u Turskoj.

     Ovaj trogodisnji grant je uvjetovan podrskom BiH dijaspore u SAD-u u istom iznosu. Dakle, od sada za svaki vas donirani dolara TCA ce na nas racun uplatiti svoj dolar.

     Kao sto vidite budzet drugih lobija je visestruko veci od naseg ali nas to nece pokolebati u namjeri zastite i promovisanja istine o BiH u SAD-u. S toga vas pozivamo da osiguramno kontinuietet nasih zajednickih rezultata vasom financijskom podrskom. Potrebu za efikasnim uredom u Washington DC-u mozete, ako to vec niste, jednostavno uvidjeti iz prethodnog clanka.  

Senator Richard Durbin pristupio bosanskom Caucus-u 

     Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je i prvi senator pristupio bosanskom Cacus-u u Americkom kongresu a koji trenutno broji 27 kongresmena. Ujedno koristimo priliku zahvaliti se svima vama (vas 47) koji ste se odazvali nasem proslom pozivu na suradnju te se lokalno aktivirali na lobiranju kod svojih kongresmena da podrze H.R. 679 kao i da pristupe bosanskom Caucus-u. 

"Ne pitaj šta domovina može učiniti za tebe nego šta ti možeš učiniti za domovinu"

      Ovom poznatom izjavom na svom inauguracijskom govoru predsjednik John Kennedy je dotaknuo sustinu istinskog domoljublja. Ako je ovim dotaknuo i Vas jer zelite uciniti nesto korisno za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, kontaktirajte nas. Mi smo network pojedinaca i organizacija sirom USA, nasi clanovi su proaktivisti a rezultati su jedino mjerilo naseg rada i opravdanost postojanja. 

     Potrebne su nam Vase ideje, iskustva, poznanstva i kontakti a zauzvrat Vam nudimo nasu logisticku podrsku i prostor za kreativno i produktivno djelovanje u Vasim lokalnim zajednicama prema uredima kongresmena i senatora. Zelite li se ukljuciti u postojece projekte ili imate ideju za nove, bez oklijevanja nazovite nas broj telefona: (202) 291-7080 ili posaljite email na baacbh@gmail.com

     Jedino zajednickim i proaktivnim djelovanjem mozemo osigurati potpunu pozornost americke administracije i tako pomoci nasoj Bosni i Hercegovini. Pridruzite nam se kao bi se glas Bosne jos jace cuo u svjetskoj politickoj metropoli, Washington DC-u.