A+ A A-

ZAPOČEO NOVI CIKLUS SEMINARA UDRUŽENJA ILMIJJE

     Seminarom u Goraždu na kojem su učestvovali imami sa područja Goraždanskog i Sarajevskog muftijstva, u četvrtak 27. marta 2008. godine, započeo je novi ciklus seminara Udruženja ilmijje Islamske zajednnice u Bosni i Hercegovini.

     Na seminaru su, pored imama Goraždanskog i Sarajevskog muftijstva predvođenih muftijama Hamed ef. Efendićem i Husein ef. Smajićem, učestvovali dr. Mustafa Cerić reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muhamed Salkić generalni sekretar Rijaseta, Elnur Salihović referent za zekat, a moderatoer seminara je bio Muharem Hasanbegović predsjednik Udruženja ilmijje.

 

gorazde1 (Custom)

 

     Nakon obraćanja i riječi dobrodošlice muftije goraždanskog, Mensur ef. Pašalić glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica prezentirao je referat na temu "Uloga imama u razvoju Islamske zajednice" u kojem je istakao svakodnevne izazove i poteškoće sa kojima se imami susreću u svom radu, posebno naglašavajući pitanje odnos države i društva prema imamima, nereguliranje penzijonog i zdravstvenog osiguranja na adekvatan način, opterećenost širokim i raznovrsnim aktivnostima koje se očekuju da ih imam obavlja u džematu, nejednako reguliranje imamskih plata i sl. On je naglasio važnost uloge imama u džematu koja se ogleda i u činjenici da ako je imam aktivan i kreativan džemat je organiziran i servis njegovih projekata dok  tamo gdje izostaje aktivnost imama on postaje instrument parcijalnih ideja pojedinih džematlija.

 

gorazde1 (Custom)

 

     Prema riječima Mensura ef. Pašalića očekivanja imama su da se uvede jedinstvena članarina na nivou Rijaseta, da se plaće isplaćuju iz jedinstvenog Rijasetovog trezora, da država plaća doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje, da se na temelju ozbiljne analize razmotri mogućnost izdvajanja iz zekata za edukaciju imama i da se imami u RS finansiraju iz zajedničkog budžeta Rijaseta i drugih bošnjačkih institucija.

     "Imami će izvršavati svoje dužnosti i svoju misiju, a njihov zajednički cilj je snažna i jedinstbvena IZ-a", zaključio je svoj uvodni referat Mensur ef. Pašalić.

      Muhamed Salkić generalni sekretar Rijaseta je upoznao prisutne o administrativnom poslovanju u Islamskoj zajednici, vođenju knjiga džemata, ljetopisa, aktivnostima oko izrade Pravilnika o imamima, posebno naglašavajući dalji razvoj Zajednice na principu umreženosti, povezivanja, obaviještenosti i slodarnosti.

     Elnur Salihović prezentirao je izvještaj o raspodjeli zekata u 2007. godini, upoznao prisutne sa radom i zaključcima seminara o zekatu, izradi i postavljanju zekat kalkulatora i važnosti prepoznavanja novih potencijala u prikupljanju zekata. 

 

gorazde1 (Custom)

 

     Nakon ovih izlaganja otvorena je diskusija u kojoj je potencirano pitanje centralizacije članarine, transparentnosti raspodjele sredstava iz fonda Bejtu-mal, ozbiljnijeg shvatanja imamskog poziva i sl.

     Generalni sekretar Rijaseta i referent za zekat su dali odgovore na postavljena pitanja koja su se ticala njihovih izlaganja i nadležnosti, a u nastavku je reisu-l-ulema kazao kako su on lično i njegovi saradnici došli da razgovaraju sa imamima kao svojim kolegama, da čuju njihove sugestije i probleme, jer u ovakovoj vrsti susreta i razgovora nema podređenih niti nadređenih, jer je intencija Rijaseta da uspostavlja odnos u kojem niko ne vlada, nego da se uspostavljaju partnerski odnosi.

     Reisu-l-ulema je kazao da je "Islamska zajednica bazirana na principiu dobrovoljnosti, i da je dobrim dijelom njeno funkcioniranje postavljeno na temelju decentralizacije".

     Reisu-l-ulema je naglasio da pitanju centralizacije članarine treba prići oprezno i ozbiljno i da se o tome treba postići konsenzus imama, jer samo donošenje odluke na nivou Rijaseta neće suštinski riješiti ovo pitanje.

 

gorazde1 (Custom)

 

     U nastavku svoga obraćanja reisu-l-ulema je potencirao važnost i ugled imamskog poziva u našem društvu, ističući "vaša volja je za nas, Rijaset, obavezujuća i ono što vi budete željeli u granicama naših mogućnosti ćemo sprovesti."

     Reisul-ulema se založio za snaženje uloge imama, mekteba, medresa i džemata kao garanta jačanja i očuvanja Islamske zajednice, jer su menšura s jedne i džamija, medresa i imami s druge strane sačuvali islam na ovim prostorima.

     "Mi smo narod koji je preživio genocid", kazao je reisu-l-ulema, ističući značaj osluškivanja glasova i sa Zapada i Istoka, budnost i oprez u svome radu.

     Seminar Udruženja ilmijje za područje Muftiluka zeničkog održat će se u Zenici u petak 28. marta, u Bosanskoj Krupi za područje Muftiluka banjalučkog i Muftiluka bihaćkog u ponedjeljak, 31. marta 2008., za područje Muftiluka travničkog i Muftiluka mostarskog u Jablanici u utorak, 1. aprila 2008. godine i za područje Muftiluka tuzlanskog u Tuzli u srijedu 2. aprila 2008. godine.