A+ A A-

DEKLARACIJA SA SVEČANE SJEDNICE SABORA IZ-e U SRBIJI

sandzak     Polazeći od međunarodnih dokumenata koja regulišu ljudska, građanska i vjerska prava;

     Polazeći od Ustavom zagarantovanih ljudskih, građanskih i vjerskih prava;
     Polazeći od ustavnih i zakonskih principa vjerske ravnopravnosti i odvojenosti vjere i vjerskih zajednica od države i politike;
     Polazeći od obaveze državnih organa da zaštite Islamsku zajednicu i njene pripadnike u skladu sa Zakonom o crkvama i vjerskim zajednicama;
     Čvrsto opredijeljeni očuvanju mira, stabilnosti i zajedničkog života, dosljedni očuvanju uloge Islamske zajednice kao faktora stabilnosti na ovim prostorima;
     U povodu šestomjesečnih pokušaja razbijanja Islamske zajednice;
     Muftije, članovi Sabora, članovi Mešihata, muderisi (profesori Fakulteta za islamske studije i Medrese), predsjednici medžlisa, glavni imami, imami i nastavnici vjerske nastave, na zasijedanju od 27.03.2008. god. u Novom Pazaru usvojili su

DEKLARACIJU

l

     Najoštrije osuđujemo ugrožavanje vjerske slobode pripadnicima, organima i ustanovama Islamske zajednice od strane državnih organa: Ministarstva vjera u Vladi Republike Srbije; organa lokalne samouprave Novi Pazar, Tutin i Sjenica; Ministarstva za infrastrukturu, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Republičkog zavoda za statistiku; policije, tužilaštva i pravosuđa.

II

     Od predsjednika Republike i predsjednika Vlade tražimo da zaustave permanentno ugrožavanje prava muslimana i Islamske zajednice i poduzmu potrebne aktivnosti radi utvrđivanja odgovornosti aktera neustavnih i protuzakonitih aktivnosti prema Islamskoj zajednici.

III

     Od nadležnih državnih organa tražimo da hitno zaštite bezbjednost službenika i pripadnika Islamske zajednice, kao i vakufske imovine i objekata koji su pod stalnom ugroženošću.

IV

     Od policije, tužilaštva i pravosuđa tražimo privođenje pravdi lica koja su u dvorištu Altun alem džamije u Novom Pazaru 16.11.2007. god. i na temeljima Medrese u Tutinu 07.03.2008. god. u pokušaju ubistva vatrenim oružjem izazvala teške tjelesne povrede dvojici službenika Islamske zajednice, a koji su uprkos brojnog prisustva policije u oba slučaja i dalje nedostupni policijskim organima.

V

     Odajemo priznanje i izražavamo punu podršku organima, ustanovama, ulemi i pripadnicima Islamske zajednice na uspješnoj odbrani jedinstva Islamske zajednice na čelu sa glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem.

VI

     Izražavamo najiskreniju zahvalnost i priznanje vrhovnom poglavaru Islamske zajednice dr. Mustafi ef. Ceriću na svemu stoje poduzeo u cilju pomoći muslimanima u Srbiji na putu očuvanja jedinstvene Islamske zajednice.

VII

     Zahvaljujemo se poglavarima Islamskih zajednica u okruženju na podršci legalnim i legitimnim organima Islamske zajednice u Srbiji.

VIII

     Uprkos teškom trenutku u kome su se našli, ulema i muslimani odlučni su ostati dosljedni učenju islama o nenasilnom rješavanju problema i njegovanju tolerancije i mira u cilju očuvanja svetosti i blagodati života.

IX

     Ova Deklaracija biće dostavljena:
-  Predsjedniku Republike,

-  Predsjedniku Vlade,

-  Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Komisiji Savjeta Evrope, Evropskom sudu za ljudska prava,

-  Organizaciji islamske konferencije,

-  Islamskoj svjetskoj ligi (Rabita),

-  Predsjedniku Predsjedništva za vjerske poslove Republike Turske,

-  Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini,

-  Islamskim zajednicama u okruženju,

- Ambasadama zemalja stalnih članica Savjeta bezbjednosti, članica Evropske unije,

- Ambsadama zemalja članica Organizacije islamske konferencije,

-  Parlamentarnim političkim partijama,

-  Tradicionalnim crkvama i vjerskim zajednicama,

-  Nevladinim organizacijama koje se bave ljudskim pravima,

-  Medijima.

(www.islamskazajednica.org)