A+ A A-

U NOVOM PAZARU OBILJEŽEN DAN JEDINSTVA IZ-e U SRBIJI

sabor-sandzak     Četvrtak 27. marta 2008. god., na prvu godišnjicu objedinjavanja Islamske zajednice, održano je drugo redovno zasijedanje Sabora Islamske zajednice u Srbiji.
     Na početku zasijedanja izvršena je verifikacija mandata šest novih članova Sabora, koji broji 55 zastupnika, umjesto onih koji su samovoljno istupili iz Islamske zajednice.

     Glavni muftija Muamer ef Zukorlić podnio je izvještaj o radu Mešihata za 2007. godinu, završni račun za  istu i prijedlog budžeta za tekuću godinu, koji su jednoglasno prihvaćeni od strane prisutnih sabornika.

     Na zasijedanju je usvojena i Deklaracija povodom šestomjesečnih pokušaja razbijanja Islamske zajednice. 

     Takođe je od članova Sabora zatraženo mišljenje o terminu održavanja Izbora u Islamskoj zajednici na svim nivoima, koji su predložili Mešihatu da na svojoj prvoj narednoj sjednici donese odluku o raspisivanju izbora do kraja maja ove godine.

     Na zasijedanju je odlučeno da se muftija novosadski Rešad ef. Plojović imenuje za vršioca dužnosti muftije beogradsko-novosadskog do imenovanja muftije beogradskog, čime se njegova nadležnost proširuje i na područje Centralne Srbije.

     Sjednici su prisustvovali sabornici Islamske zajednice sa prostora cijele države, od Subotice, preko Centralne Srbije, Sandžaka do Preševske doline.

     Poslije radnog dijela zasijedanja Sabora organizovana je svečanost na platou ispred zgrade Mešihata u povodu Dana jedinstva Islamske zajednice, na kojoj se okupilo preko deset hiljada vjernika.

     Nakon prigodnog programa, skupu se obratio muftija beogradsko-novosadski Rešad ef Plojović, dok je muftija preševski Mumin ef. Tahiri bio spriječen prisustvovati radnom i svečanom dijelu zbog zadržavanja od strane policije na putu do Novog Pazara. Pred sam kraj programa, muftija preševski je uspio stići i obratiti se prisutnima.

     Najjači utisak ostavio je nadahnuti govor glavnog muftije Muamer ef Zukorlića, koji je, između ostalog, naglasio da pripadnici islama u Srbiji nikada neće odustati od odbrane i očuvanja jedinstvene, legalne, legitimne, tradicionalne Islamske zajednice.

(www.islamskazajednica.org)