A+ A A-

ODRŽAN 3. SABOR IZ-e HRVATSKE

Zagrebacka_Dzamija_mini     Islamska zajednica u Hrvatskoj priopćila je danas da je na 3. saboru, održanom u subotu i Islamskome centru u Zagrebu, prihvaćeno Izvješće o radu i stanju te zajednice godine 2007., pri čemu je ocijenjeno da su odnosi s državnim tijelima korektni i u skladu s ugovorima s Vladom, a zabrinjavajućim je ocijenjen negativni demografski trend.

     Predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj Ekrem Budimilić istaknuo je kao gorući problem nedostatak grobnih parcela, pri čemu su, rekao je, u najtežem položaju Dubrovnik i Pula, koji nemaju ukopnih mjesta. Sabor je zato obvezao Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj da se još više uključi u rješavanje tog problema. 

     Sabor je preporučio što veći angažman na promicanju Islamske gimnazije u Zagrebu.

     Izvješće o stanju i položaju Islamske zajednice u Hrvatskoj godine 2007. podnio je muftija Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. U izvješću je, među ostalim, istaknuto otvaranje novih džem'ata i mesdžida, posebice na Krku, u Karlovcu i Bogovolji. Rečeno je kako se očekuje da će se uskoro pribaviti dokumenti potrebni za izgradnju islamskoga centra u Rijeci.

     U Izvješću se ističe suradnja s nacionalnim zajednicama u kojima participiraju muslimani te suradnja s drugim vjerskim zajednicama i sudjelovanje u međureligijskim susretima.

     Na saboru su prihvaćena su financijska izvješća za 2007. i planovi za 2008. godinu.