A+ A A-

MEŠIHAT IZ: 27. MART DAN JEDINSTVA ISLAMSKE ZAJEDNICE U SRBIJI

IZS_sjednica     Mešihat Islamske zajednice u Srbiji održao je treću redovnu sjednicu 25.03.2008. god. u prostorijama Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.

     Tom prilikom usvojen je izvještaj predsjednika Mešihata o organizaciji hadža i kurbanske akcije za prošlu godinu.

     Takođe je usvojen izvještaj Glavnog muftije o pokušaju cijepanja Islamske zajednice u Srbiji i aktivnostima organa i ustanova u cilju očuvanja islamskog jedinstva. S tim u vezi, Mešihat je odao posebno priznanje ulemi, službenicima Islamske zajednice i džematlijama koji su se posebno istakli u odbrani Islamske zajednice, a istovremeno je izražena zahvalnost predstavnicima Preševskog i Novosadskog muftijstva za podršku Mešihatu u proteklih šest mjeseci.

     Jedan od zaključaka ove sjednice je obaveza Mešihata da uputi pisani protest nadležnim organima policije, tužilaštva i pravosuđa zbog nepoduzimanja potrebnih mjera u cilju privođenja pravdi lica koja su pokušala ubistvo Ersana Biševca u dvorištu Altun alem džamije u Novom Pazaru i Envera Škrijelja na temeljima Medrese u Tutinu, sa podsjećanjem da su se oba slučaja desila naočigled policije.

     Na sjednici je odlučeno da se 27. mart, kada je održan Objediniteljski Sabor, proglasi Danom jedinstva Islamske zajednice u Srbiji.

     U vezi datuma održavanja izbora u Islamskoj zajednici, Mešihat će zatražiti mišljenje Sabora, čije je održavanje zakazano za 27. mart 2008. god.

(www.islamskazajednica.org)