A+ A A-

OBILJEŽAVANJE MEVLUDA U SANSKOM MOSTU

     U Hamzi-begovoj džamiji, u četvrtak 20. 03. 2008. god., nakon klanjanja akšam - namaza, održan je centralni program proslave rođenja Muhammeda, a.s. na nivou Medžisa IZ-e Sanski Most.

     Na početku programa, prisutnim se obratio glavni sanski imam Husein ef. Kovačević. Potom je uslijedilo predavanje prof. dr. Izeta Terzića, koji je slikovito prikazao život Muhammeda, a.s. Između ostalog, tumačeći kur'anske iskaze, kazao je kako je Poslanik Istine bio običan čovjek, s jednim dodatkom da mu je data Objava:

     "Reci: Ja sam čovjek kao i vi, meni se objavljuje da je vaš Bog jedan Bog..( Kehf)."

     Nadalje je prestavio ukratko život Muhammeda, a.s., od rođenja, kako je i kao dječak bio uzoran, zatim kao dobrog oca navodeći primjer na samrti kad je kazao Fatimi, r.a. dvije vijesti, da će brzo preseliti, ali da će ona mu se prva pridružiti. No, ipak i ta ljubav prema djeci nije se mogla kositi s pravdom, kad su mu doveli kradljivicu kazao je da bi i Fatimi, kad bi ukrala, odsjekao ruku.

     Poslanik, a.s. je i bio dobar i uzoran komšija, i stoga je nepohodno da izgradimo dobre susjedske odnose, poručio je između ostalog prof. Terzić.

mevlud-sm

     Nakon vaza, prisutni imami su proučili Mevlud, i kroz tekst Mevluda i ilahija smo osvježili sjećanje na Muhammeda, a.s. Muhammed, a.s. jeste najlijepši uzor koga su dužni muslimani slijediti, a najbolji način potvrde Sunneta jeste njegovo svakodnevno praktikovanje u našim životima.

Mevlud Šerif Mubarek Olsun!

Haris Islamčević

www.islamcevic.ba