A+ A A-

ZAKLJUČCI VIJEĆA RIJASETA OKO FUNKCIONIRANJA IZ-e U NJEMAČKOJ

logo     Vijeće Rijaseta za rješavanje problema nastalog u funkcioniranju IZ-e u Njemačkoj u sastavu: hfz. Ismet ef. Spahić, zamjenik reisu-1-uleme, Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta, dr. Enes ef. Ljevaković, fetva-i-emin, Nezim ef. Halilović, direktor Vakufske direkcije i Zijad ef. Ljevaković, direktor GH medrese, nakon rasprave provedene i na temelju argumenata iznesenih na sastanku predstavnika IZ-e u Njemačkoj i predstavnika Rijaseta održanog u Sarajevu, dana 18. marta 2008. godine, a kojim je predsjedavao reisu-1-ulema dr. Mustafa Cerić, donijelo je sljedeće

ZAKLJUČKE

     1. Očuvanje jedinstva Islamske zajednice u Njemačkoj je obaveza i prioritet u radu imama i drugih članova Islamske zajednice.

     2. Mustafa ef. Klanco, muftija za Njemačku je kao imam i glavni imam u Njemačkoj dao  ogroman doprinos za razvoj Islamske zajednice u Njemačkoj i pomoći muslimanima.

     3. U finansijskom poslovanju VIGB-a, na čijem čelu je stajao glavni imam, nije bilo dovoljno transparentnosti u radu niti dovoljno koordinacije sa ostalim članovima Savjeta glavnog imama.

     4. Ovo je dovelo do neprimjerene reakcije zamjenika glavnog imama Advan ef. Ljevakovića koja je izasla iz okvira sistema Islamske zajednice i proizvela ozbiljne poremećaje u funkcioniranju Islamske zajednice u Njemačkoj.

     5. Zbog odgovornosti i Mustafe ef. Klance i Advan ef. Ljevakovića za nastalu situaciju u Islamskoj zajednici u Njemačkoj traži se od obojice da utiču da se svaka dalja rasprava po ovim pitanjima među imamima i džematlijama zaustavi i omogući saborskoj komisiji u Njemačkoj da ispita finansijsko poslovanje VIGB-a u Njemačkoj i o tome podnese izvještaj Saboru IZ-e u Njemačkoj.

Članovi Vijeća Rijaseta:

1. Hfz. Ismet ef. Spahić (potpis),

2. Muhamed ef. Salkić (potpis), 

3. Dr. Enes ef. Ljevaković (potpis)

4. Nezim ef. Halilović (potpis)

5. Zijad ef. Ljevaković (potpis).

 

Na sljedećem linku možete downloadovati dokument u pdfu:

- Zaključci Vijeća Rijaseta