A+ A A-

CENTRALNA MANIFESTACIJA OBILJEŽAVANJA MEVLUDA U MOSTARU

     Centralna manifestacija obilježavanja mevluda u Mostaru, a u povodu 12. rebiu-l-evevla 1429.h.g. upriličena je sinoć u Karađoz-begovoj džamiji.

     Najveći vakif Hercegovine, Mehmed beg Zaim u svojoj vakufnimi je izričito nagalasio da se u povodu dana obilježavanja rođenja Muhameda a.s. u njegovoj džamiji ima proučiti mevlud.

mevlud-mostar

     Sinošnji program priredili su i izveli učenici i profesori Karađoz-begove medrese. Uz prigodne, vjerom inspisrirane, recitale, ilahije i mevlud okupljene džema'atlije su s posebnom pažnjom i simpatijama prema uzvišenim istinama Islama i Darovanoj Milosti Svijetova Svih  slušali inspirativno predavanje Seid ef. Eminovića, profesora hadisa u mostarskoj medresi.   Prof. Emnović je u svom vazu tumačio moralnu dimenziju poslaničke misije pozvavši prisutne da i nadalje u svojim životima, porodicama, radu i nadama u bolju i sretniju budućnost, iznad svega, čuvaju ljubav prema Poslaniku i vrijednostima kojima je podučio čovječanstvo. 

     Mevludske svečanosti organizirane se u i u drugim džema'atima na području Medžlisa IZ Mostar, od kojih posebno izdvajamo mevldusku svečanost u Baba Beširovoj džamiji na Balinovcu.  U ovoj džamiji program su priredili i izveli polaznici mektepske pouke.

H. Eminović