A+ A A-

IZNAĆI MOGUĆNOSTI EFIKASNIJEG UPRAVLJANJA VAKUFSKOM IMOVINOM

     U organizaciji Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održan je u srijedu, 19. marta 2008. godine u Sarajevu jednodnevni okrugli sto na temu "Povijest, pravo i perspektiva vakufa".

     U uvodnom obraćanju reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je kazao da se organizacijom okruglog stola želi inicirati novi pristup instituciji vakufa, a jedan od ciljeva okruglog stola jeste prezentiranje smjernica i vizije kakav želimo imati vakuf u budućnosti.

     Reisu-l-ulema je podržao napore Vakufske direkcije u pravcu onemogućavanja donošenja zakona kojim bi se omogućila prodaja ili privatizacije vakufske imovine.

vakuf-okruglisto

     U nastavku seminara dr. Enes Ljevaković govorio je na temu "Institucija vakufa u šerijatskom pravu", mr. Senad Ćeman u referatu "Vakufi i fondacije u svijetu i kod nas, sličnosti i razlike" dao je komparativnu analizu statusa fondacija i vakufa i zakonskih rješenja i mogućnosti koje se odnose na ovu problematiku, zalažući se za donošenje Zakona o vakufu.

     Esad Hrvačić u radu "Pravno utemeljenje vakufa u Bosni i Hercegovini" govorio je o pravnom aspektu uvakufljavanja, zakonskim ograničenjima i poteškoćama sa kojima se susreće Vakifska direkcija u svakodnevnom radu, dok je Nezim Halilović kroz referat "Historijat vakufa u Bosni i Hercegovini, trenutno stanje i perspektiva" izložio poziciju vakufa i Vakufske direkcije u upravljanju vakufskom imovinom u sadašnjim okolnostima i naznačio moguće perspektive razvoja.

     Mustafa Vatrenjak analizirao je "Gazi Husrev-begov vakuf -  uticaj na razvoj društvene zajednice", dr. Šukrija Ramić u referatu "Vakuf u savremenom dobu" govorio je o novim oblicima i područjima prema kojima se treba okretati i fokusirati u upravljanju i investiranju vakufskih dobara. Mirza Muhasilović govorio je na temu "Unaprijeđenje i razvoj vakufa".

vakuf-pkrugli sto

     Nakon izloženih referata i diskusija okrugli sto je ocijenjen veoma uspješnim, jer je otvorio nove pravce i perspektive za razvoj vakufa. Iznešeni prijedlozi i sugestije bit će od značajne pomoći Vakufskoj direkciji u njenim budućim aktivnostima i strategiji razvoja vakufa.

     Na kraju okruglog stola usvojeni su sljedeći zaključci: 

ZAKLJUČCI

sa Okruglog stola na temu „Povijest, pravo i perspektiva vakufa"

od 19.03.2008. godine 

     1. U povodu 100-godišnjice autonomnog upravaljanja vakufskom imovinom u BiH, 2009. godinu proglasiti godinom vakufa, a Vakufska direkcija da tim povodom pripremi prigodne programe.

     2. Vakufska direkcija će uz pomoć ekspertnih timova izraditi dokument koji će uključiti rješenja iz oblasti šerijatskog prava, pozitivnog prava i organizaciono-ekonomskog upravljanja vakufima.

     3. Početkom aprila 2008. godine, organizirati sastanak sa bošnjačkim predstavnicima u parlamentima entiteta i države.

     4. Iznaći mogućnosti efikasnijeg upravljanja vakufskom imovinom na svim nivoima u Islamskoj zajednici, uz ingerenciju Vakufske direkcije.

     5. Publikovati zbornik referata i diskusija sa zaključcima.