A+ A A-

OTVORENO PISMO MEĐUNARODNIM ZVANIČNICIMA U BiH

pismoPoštovani Visoki predstavniče,

Poštovani članovi Vijeća za provedbu mira,
Poštovani članovi Odbora voditelja vodećih međunarodnih organizacija, 

Hapšenje Jurišića, Srebreničana...

     Hapšenjem bosanskohercegovačkog građanina Ilije Jurišića srbijanske vlasti su jasno stavile do znanja građanima i narodima Bosne i Hercegovine {BiH} i međunarodnoj zajednici, da ne priznaju suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost međunarodno priznate države BiH, članice UN. Srbija i njeni međunarodni mentori ne daju nikakve nade da će Ilija Jurišić biti oslobođen. Ured Visokog predstavnika {OHR} je na sastanku sa predstavnicima iz Tuzle razmatrao slučaj Jurišić, ali to nije rezultiralo nikakvim konkretnim mjerama. Umjesto da izvrši pritisak na srbijanski politički vrh i uz prijetnju sankcijama, insistira na prebacivanju ovog predmeta nadležnom ministarstvu BiH, OHR se zadovoljava samo verbalnom podrškom Jurišiću. Visoki predstavnik u BiH bi s obzirom na svoju funkciju, trebao da sprijeći svako miješanje izvana u unutarnje poslove BiH. A miješanje srbijanskih vlasti je postalo toliko napadno i učestalo, da, uz prijetnje aktuelnih lidera u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, predstavlja ozbiljnu opasnost po suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH. Ovakav maćehinski i krajnje hipokritičan odnos međunarodnih funkcionera u BiH i evropskih i drugih zvaničnika koji direktno prate stanje u BiH, pripremajući je tobože za uključenje u EU, dodatno ohrabruje unutarnje i vanjske razbijače BiH. Najbolji dokaz za to je pisanje bosanskohercegovačke i druge štampe o mogućim novim srpskim hapšenjima bosanskohercegovačkih građana za navodne njihove zločine nad bosanskim Srbima, na način kako je to učinjeno sa Jurišićem. Hakija Meholjić u izjavi za Dnevni Avaz kaže: "Već sedam dana nisam u Srebrenici, kao i još nekolicina ljudi, jer ne želimo da nas neko strpa u gepek i odveze u Beograd."
     Dok Bošnjaci otkrivaju nove masovne grobnice sa iskomadanim tijelima svojih najmilijih, protagonisti i sljedbenici iste te srpske politike koja je počinila te zločine sada gusare po teritoriji BiH na očigled svijeta, nastojeći svojim "lovom na bosanskohercegovačke zločince" zamagliti i reducirati svoje zločine agresije, genocida i teških povreda međunarodnog humanitarnog prava. Sa ovakvim javnim razaranjem BiH, srbijanske vlasti i njihovi sateliti u manjem entitetu ne samo da obeshrabruju povratak prognanih Bošnjaka na svoja ognjišta, nego unose i dodatni strah kod malog broja onih koji su se vratili. 

Srbi žele pokazati namjeru o dominantnosti jedne agresorske i genocidne politike

     Izgradnjom grandioznog krsta na lokalitetu Zlatište iznad Sarajeva, kao spomenika poginulim Srbima u Sarajevu, Srbi žele pokazati namjeru o dominantnosti jedne agresorske i genocidne politike koja provocira sukob i narušava mir i bezbjednost u BiH i koja šteti interesima srpskog naroda u BiH. To je neodgovorna zloupotreba žrtava i politička provokacija smišljena da se stvore tenzije za uništenje države BiH.
     Visoki predstavnik u BiH svojom izjavom o podršci nastojanjima Milorada Dodika da se manji bosanskohercegovački entitet prizna kao trajna kategorija bez ustavne zabrane otcjepljenja je izašao iz okvira svoga djelovanja u interesu svih građana BiH. Nedopustivo je i zabrinjavajuće da Visoki predstavnik izbjegava korištenja bonskih ovlasti kada ju u pitanju provođenje ključnih reformi, ali da se ne libi istovremeno biti glasnogovornik politike koja je produkovala agresiju na BiH i genocid nad Bošnjacima. Ukoliko visoki predstavnik zaista želi evropsku budućnost i prosperitet za građane BiH onda treba da se zalaže za ustavno rješenje kojim se uvodi trajna zabrana otcjepljenja bilo kojeg dijela BiH, a ne da javno lobira za stvaranje pravnog okvira koji bi manjem entitetu bio temelj za otcjepljenje i dezintegraciju BiH.

Visoki predstavnik mora adekvatno odgovoriti na ponižavanje sarajevskih i bosanskohercegovačkih žrtava velikosrpskog fašizma

     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} poziva Visokog predstavnika da izvrši pritisak na srbijanski politički vrh i uz prijetnju sankcijama, insistira na prebacivanju predmeta Jurišić nadležnom ministarstvu BiH. KBSA će od države BiH tražiti vračanje u Krivični zakon institute suđenja u odsustvu koga je ukinuo Visoki predstavnik čime je BiH postala jedina država u okruženju kojoj je onemogučeno suđenje u odsustvu.
     KBSA u ime 350 hiljada protjeranih američkih i kanadskih Bošnjaka, žrtava agresije i genocida, zahtijeva od Visokog predstavnika, OHR, članova Vijeća za provedbu mira, članova Odbora voditelja vodećih međunarodnih organizacija, prestavnika EU, UN i cijele svjetske zajednice da se jasno odrede prema političkom vrhu srbijanskih vlasti i njihovih eksponenata manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, koji timski i uporno rade na smišljenom destruiranju BiH.
     KBSA poziva Visokog predstavnika da bez odlaganja započne sa provođenjem preporuka Vijeća za implementaciju mira i odlučno se suprotstavi raspirivanju vjerske mržnje u BiH. Visoki predstavnik mora adekvatno odgovoriti na ponižavanje sarajevskih i bosanskohercegovačkih žrtava velikosrpskog fašizma, a jedini adekvatan odgovor je uklanjanje sa funkcija i krivično procesuiranje lica koja zloupotrebom vjerskih simbola šire međunacionalnu netrpeljivost u ime uništenja države BiH.
KBSA poziva Visokog predstavnika da radi svoje primarne poslove u BiH, da jača državu BiH i otvoreno, slobodno civilno društvo, umjesto da svoj zadatak vidi u učvršćivanju manjeg entiteta, uprkos činjenici da je taj entitet i po osnovu presude Međunarodnog suda pravde nastao na zločinu genocida.

Emir Ramić
Predsjednik UO KBSA