A+ A A-

ISLAMSKA ZAJEDNICA - STOŽER OPSTANKA BOŠNJAKA U SANDŽAKU

U petak, 06. rebiu-l-evvela 1429.h.g. / 14. marta 2008.g., sa početkom u 19:00 sati, u Maloj sali Centra za kulturu Goražde, održana je tribina o temi  Islamska zajednica - stožer opstanka Bošnjaka u Sandžaku.

Uvodnu riječ o naznačenoj temi dao je muftija goraždanski Hamed ef. Efendić, te ukratko predstavio gosta predavača tribine glavnog muftiju Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlića.

Muftija Zukorlić dao je kraći presjek povijesti Sandžaka, odnosno onog dijela povijesti koji dolazi  po vremenu odlaska Osmanlijske vlasti sa ovih prostora, posebno se osvrćući na stanje općeg vjerskog i kulturnog života prostora Sandžaka. On je u svom izlaganju ukazao na važnost dviju institucija koje su u XX stoljeću, kako smatra, najzaslužnije za očuvanje vjerske, kulturne i nacionalne svijesti Bošnjaka Sandžaka: majke, odnosno porodice i Islamske zajednice, odnosno vakufa.

gorazde_tribina

U svom govoru istako je uspjehe Islamske zajednice koje ona ostvaruje, posebno u zadnjih petnaest godina. Naročito je istaknuta uloga Islamske zajednice  na veoma važnom i zahtjevnom polju kakvo je obrazovanje i odgoj.

Tribina je ocijenjena kao veoma uspješna, a o zanimljivosti teme i zainteresiranosti prisutnih svjedoči i broj pitanja koja su u zadnjem dijelu tribine upućena muftiji Muamer ef. Zukorliću.

Dž. Imamović