A+ A A-

NAPAD NA REISU-L-ULEMU U SAOPŠTENJU MINISTARSTVA VJERA SRBIJE

IZ_Sandzak     Mešihat Islamske zajednice u Srbiji energično odbacuje i oštro osuđuje neosnovane napade na vrhovnog poglavara Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu i druge organe i autoritete Islamske zajednice izrečene u saopštenju Misnistarstva vjera Republike Srbije od 13. 03. 2008. godine.

     Po ko zna koji put, naročito u posljednjih šest mjeseci, Ministarstvo vjera putem saopštenja pokazuje aroganciju i osionost prema čelnicima i organima Islamske zajednice.

     Optuživati sve muslimane koji podržavaju reis-ul-ulemu dr Mustafu ef. Cerića i glavnog muftiju Muamera ef Zukorlića da krše vjerska prava muslimana znači optuživati apsolutnu većinu pripadnika Islamske zajednice, predstavlja vrhunac cinizma i neshvatljivo je da može doći sa pozicije državnog organa zaduženog za uspostavljanje dobrih odnosa sa crkvama i vjerskim zajednicama.

     Da li je zamislivo da Ministarstvo vjera neke od susjednih zemalja optuži poglavara Srpske Pravoslavne Crkve i njegove pristalice da krše prava pravoslavnih vjernika!?

     Činjenica je da svojim neodgovornim ponašanjem Ministarstvo vjera doprinosi kršenju vjerskih prava muslimana u Srbiji, na šta je Mešihat više puta proteklih mjeseci ukazivao.

     Neshvatljivo je da Ministarstvo vjera ignoriše činjenicu da su u svim dosadašnjim sukobima u Islamskoj zajednici žrtve bili službenici Islamske zajednice, a napadači baš oni čijem nelegalnom nastanku je kumovalo upravo Ministarstvo vjera.

     U Srbiji postoji i može postojati samo jedna, jedinstvena, tradicionalna Islamska zajednica, a to je ona koja ima svoju bogatu duhovnu prošlost i tradiciju, a nipošto ona koja je nastala u sitnim noćnim satima kafane gradskog hotela.

(www.islamskazajednica.org)