A+ A A-

ISLAMOFOBIJA ZASLUŽUJE PREZIR!

oic-imiges     Senegalski predsjednik na otvaranju samita OIC-a kazao da "zli duhovi" zaslužuju samo "prezir".

     Senegalski predsjednik Abdoulaye Wade ocijenio je u četvrtak, na otvaranju samita šefova država Organizacije islamske konferencije (OIC) u Dakaru, da "zli duhovi", koji šire islamofobiju, zaslužuju samo "prezir".
     "Uočavamo razvoj izvjesne islamofobije koju šire zli duhovi. Ne dozvolimo da upadnemo u zamku onih nesretnika, marginalaca, koji zaslužuju samo prezir, moramo ih ignorirati", rekao je senegalski predsjednik, koji je izaban na čelo OIC-a u trogodišnjem mandatu.
     Debata o islamofobiji upravo je pokrenuta u Danskoj nedavnim ponovnim objavljivanjem karikature poslanika Muhameda a.s. i prikazivanjem filma protiv islama u Holandiji.
     "Oni koji islam poistovjećuju s terorizmom žele posijati mržnju, nećemo im dati priliku za to. Ustvari, islam je mir", rekao je Wade šefovima država.
     Wade je također precizirao da "sloboda mišljenja ne znači slobodu vrijeđanja". "Nema neograničene slobode, to priznaju svi politički sistemi", rekao je on.
     "Tolerancija napreduje u svijetu", ipak je priznao senegalski predsjednik. 
     "Današnja islamofobija je nedopustiva, njeni izrazi postaju sve uvredljiviji", rekao je Konare, bivši predsjednik komisije Afričke unije.
     Prema njegovim riječima, "islamofobija je djelo marginalnih ali vrlo opasnih grupa, jer u stvarnosti one su taoci političkih klasa i lidera mnogih zemalja".
     On je pozvao OIC da bude jedinstven u toj debati i da se pripremi da se upusti u "bitku ideja", protiv "ideja isključivosti, terora i netolerancije".

(Fena)