A+ A A-

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA SA DELEGACIJAMA ZEMALJA OIC

     U okviru bilateralnih susreta na 11. samitu Organizacije islamske konferencije predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Haris Silajdžić, susreo se sa brojnim šefovima delegacija: predsjednikom Republike Senegal, emirom države Katar, predsjednikom Islamske Republike Iran, predsjednikom Narodne Demokratske Republike Alžir, predsjednikom Republike Sudan, predsjednikom Republike Turske, kao i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Ban Ki-Munom i generalnim sekretarom Organizacije islamske konferencije Ekmeledin Ihsanogluom.

     Takodjer, dr. Silajdžić se jučer susreo sa delegacijom SAD-a koju je predvodio g. Sada Cumber, specijalni izaslanik američkog predsjednika za OIC.

OIC Dakar

     U razgovorima koji su vođeni na margini samita, dr. Silajdžić je iznio opredjeljenje
Bosne i Hercegovine za većom saradnjom sa članicama OIC-a, te naglasio potrebu intenzivnijeg odnosa clanica OIC-a sa Bosnom i Hercegovinom na polju investiranja.

     U tom kontekstu dr. Silajdžić je pozvao clanice OIC-e da transformišu Fond za povratak u Investicijski forum za Bosnu i Hercegovinu kako bi se na taj način dala veća podrška održivom povratku u Bosni i Hercegovini a time i povrat investitorima.