A+ A A-

DODATNOM NASTAVOM ZA IMAME PARIZ POKUŠAVA ISLAMU DATI 'FRANCUSKI PEČAT'

france7     Francuska je započela s programom naobrazbe budućih muslimanskih svećenika o toj zemlji i njenim vrijednostima. Cilj ovog programa: staviti francuski pečat na islam, drugu po veličini vjeru u Francuskoj.

     Tečajevi se održavaju na neobičnoj lokaciji - pariškom Katoličkom institutu, ustanovi u kojoj se obrazuju svećenci i teolozi a ne muslimanski klerici. Utemeljen u suradnji s francuskom vladom i pariškom džamijom, ovaj je program počeo u siječnju, s grupom od 25 pretežito muških polaznika. Namjera mu je ponuditi studentima šire razumijevanje francuskog zakonodavstva, te povijesnih i društvenih običaja.

     Ono što ovaj jednogodišnji program ne nudi, kaže glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova, Gerard Gachet, je teološko obrazovanje. Gospodin Gachet kaže da je vjersko podučavanje budućih klerika islamske zajednice uloga muslimanskih vjerskih ustanova.

     Francuska se vlada nada da će tečajevi o Francuskoj pomoći oblikovati francuski islam koji će biti u 'boljem dodiru s društvom'.

     Studenti tečaja na Katoličkom institutu mahom su rođeni van Francuske, mnogi u Sjevernoj i Supsaharskoj Africi. Direktor programa, Olivier Bobineau, kaže da su oni željni znanja.  On se nada da će, nakon što završe ovaj tečaj, studenti bolje razumjeti odnos između politike i vjere u Francuskoj, te vrijednosti i propise koji vladaju u zemlji.

     Stručnjaci kažu da ovi tečajevi popunjavaju kritičnu prazninu. Većina od pet do sedam milijuna francuskih muslimana - koji predstavljaju najveću muslimansku zajednicu u Zapadnoj Europi - je rođena u Francuskoj. No, s druge strane, oko 80 posto od ukupno tisuću dvjesto muslimanskih svećenika u francuskim džamijama i drugim objektima namijenjenih molitvama rođeno je van Francuske. Neki ne mogu komunicirati sa svojim vjernicima, a kamo li razumjeti francuske zakone i društvene običaje.

     Sociolog Franck Fregosi, stručnjak za islam pri Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja, francuskom think tanku, kaže da muslimanski svećenici rođeni u inozemstvu često nisu spremni za svoj posao u Francuskoj. On dodaje da mnogi klerici iz Turske, na primjer, uopće ne poznaju francusku povijest, a neki od njih ni ne govore francuski.

     Djelloul Seddiki, direktor obrazovnog programa za imame pod nazivom Al Ghazali u pariškoj džamiji slaže se s Fregosijem.  Primjerice, kaže gospodin Seddiki, ono što se po Kur'anu podučava u džamiji je da muškarac može imati do četiri žene, u skladu s muslimanskom tradicijom. No, poligamija u Francuskoj je zakonom zabranjena.

     Ova poduka na Katoličkom institutu ima i drugi cilj: osigurati rast umjerenog, tolerantnog islama u Francuskoj, koja je u nekoliko navrata bila meta terorističkih napada islamista. Klerici koji završe ovaj program prijeko su potrebni jer oko polovice francuskih džamija nema svog svećenika.

     Međutim, kaže Djellouol Seddiki, nije nužno da će im posao biti osiguran. Naime, kaže on, brojne muslimanske zajednice u Francuskoj jednostavno ne mogu priuštiti plaćanje svećenika s punim radnim vremenom. Neke od njih koji ovdje služe, a koji su stigli iz Alžira ili Turske, plaća njihova vlada. Ostali propovijedaju samo pola dana i ponekad besplatno. Muslimanska zajednica u Francuskoj pokušava pronaći vlastite načine financiranja svojih klerika. Djelloul Seddiki vjeruje da će se to uskoro i ostvariti

(www.voanews.com/croatian)