A+ A A-

PROTESTI ZBOG OBJAVLJIVANJA KARIKATURA

protesti2     Stotine Iranaca protestiralo je danas na sjeveru Teherana zbog ponovnog objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda.

     Demonstranti su se okupili ispred ambasade Danske i uzvikivali "Smrt Danskoj", čija je štampa objavila karikaturu poslanika Muhammeda, što oni smatraju uvredom za muslimane. Veliki broj lokalnih policajaca blokirao je prilaze ambasadi i spriječio demonstrante da joj se približe.
      Iransko ministarstvo vanjskih poslova je nekoliko puta pozvao dansku vladu da se suprotstavi "takvim ponovljenim uvredama" za koje zvanični Teheran smatra da se kose s ljudskim i demokratskim normama.
Protesti u Pakistanu i Tajlandu

     Više stotina studenata u srijedu je palilo gume i blokiralo puteve u Multanu, na istoku Pakistana, u znak protesta zbog ponovnog objavljivanja karikatura poslanika Muhameda prošlog mjeseca u danskim listovima.

     Obraćajući se okupljenim studentima, njihov vođa Imran Liakat je rekao da se "svi muslimani moraju boriti za islam", javio je Reuters.
     Protesti su održani i u Bangkoku, u Tajlandu, gdje se oko 400 muslimana uputilo ka danskoj ambasadi da bi iskazalo svoje nezadovoljstvo.
     Više desetaka policajaca blokiralo je prilaze ambasadi pred masom koja je uzvikivala parole protiv Danske, spalila zastavu te zemlje i gazila po slikama premijera Andersa Fogha Rasmussena, a zatim se mirno razišla.
     Vodeći danski listovi su ponovo objavili karikature u februaru ove godine obrazlažući svoju odluku odbranom prava na slobodu medija.

(Fena)