A+ A A-

PREBIJEN SLUŽBENIK ISLAMSKE ZAJEDNICE U SRBIJI

logosandzak     Jutros oko 8 časova u Tutinu je prebijen službenik Islamske zajednice u Srbiji Iljaz Bulić. Ovo lice je brutalno pretučeno od strane aktivista Sulejmana Ugljanina, Šemsudina Kučevića i Adema Zilkića.

     U batinanju Bulića učestvovalo je desetak lica među kojima su se isticali Senad Dolićanin - Cigo i Asmir Kecap, od ranije poznati pripadnici u kriminalnim krugovima u Novom Pazaru i lični tjelohranitelji Adema Zilkića i Hasiba Suljevića, kao i Ahmedin Demirović.

     Pomenuta lica su se nakon prebijanja Bulića sklonila u zgradu Opštine Tutin. 

Svečanost polaganja kamena temeljca se odlaže

     Prilikom direktnog obraćanja vjernicima putem novopazarske Televizije "Jedinstvo" u nedjelju uveče 09.03.2008. godine, glavni mutija Muamer ef. Zukorlić pozvao je vjernike na razumijevanje i podršku da se odgodi održavanje najavljene svečanosti polaganja kamena temeljca i dove za izgradnju Medrese u Tutinu.

     Tom prilikom, Muftija je komentarisao snimke na kojima se jasno vidi brutalno ponašanje Policije prema imamima i vjernicima u Tutinu.

     Ovu odluku Muftija je obrazložio riječima da su ljudsko dostojanstvo i život najveće svetinje i da Islamska zajednica ovim želi zaštititi vjernike od takvog rizika.

     Muftija je, takođe, zatražio od nadležnih organa utvrđivanje odgovornosti Policije i Opštinske uprave u Tutinu zbog neposrednog ugrožavanja vjerske slobode i vjerskih osjećanja pripadnika Islamske zajednice. 

Brutalni nasrtaj policije i privođenje četverice imama

     Dana 09. 03. 2008. god. oko 16 časova na vakufskoj parceli Islamske zajednice u Tutinu dogodio se kombinovani napad aktivista Sulejmana Ugljanina, Šemsudina Kučevića i Policije na pripadnike Islamske zajednice koji su pripremali prostor za održavanje vjerskog obreda - dove i polaganja kamena temeljca za izgradnju Medrese.

     Ovaj napad su predvodili komandiri Dragan Pantić i Rizvan Arifović, protiv kojih je Islamska zajednica već ranije protestvovala kod nadležnih policijskih organa. Tom prilikom napadači su koristili mehanizaciju javnih preduzeća Opštine Tutin, a Policija je uz brutalnu upotrebu sile sa bine uklonila vjerske službenike i vjernike.

     Nakon pomenute akcije, Policija je prisilno privela četvoricu imama: Džavida ef. Preljevića, Envera ef. Eminovića, Omera ef. Đondića i Vahjudina ef. Ćosovića.
     Ovim je ponovo demonstrirano kršenje Zakona kojim se garantuje autonomnost i nepovredivost prostora Islamske zajednice, brutalno kršeći elementarnu vjersku slobodu.
     Sve ovo očito ima za cilj pokolebati imame i vjernike odlučne da odbrane jedinstvo Islamske zajednice i sve vjerske svetinje.
     Islamska zajednica će kod nadležnih državnih organa zatražiti hitnu odgovornost za odgovorne u Policiji i Opštini Tutin.
     Uprkos svemu, Islamska zajednica će ostati dosljedna svom putu očuvanja mira i stabilnosti, pozivajući vjernike da uz svoju odlučnost imaju u vidu da su životi jedna od najvećih svetinja koje treba pažljivo čuvati.

(www.islamskazajednica.org)